İran ve Venezuela arasında petrol anlaşması

İran ve Venezuela arasında petrol anlaşması

İran ve Venezuela petrol çıkarımı, işlenmesi ve ABD yaptırımlarını atlatarak petrol ihracı konularında iş birliği anlaşması imzaladı.

İran ve Venezuela'nın ulusal petrol şirketleri petrol üretimi, işletmesi ve iki ülkenin petrol ihracına yönelik ABD öncülüğündeki yaptırımlarla mücadele konularında iş birliği anlaşması imzaladı.

Venezuela dünyanın en çok petrol rezervine sahip ülkesi. Fakat petrol kalitesi Ortadoğu'nun gerisinde çünkü bol sülfür içeriyor. Bu da Venezuela ham petrolünün işlenmesini İran'ın ham petrolünün işlenmesine göre daha zahmetli ve masraflı bir iş haline getiriyor.

İki ülke arasında iş birliği

Buna rağmen Venezuela ham petrol işleme teknolojisinde İran'dan bile daha geride bulunuyor. Bu da Venezuela'nın petrol potansiyelini yeterince değerlendirememesine neden oluyor. Bu anlaşmayla İran'ın Venezuela'yla petrol işleme teknolojisini bir miktar Venezuela petrolü karşılığında paylaşacağı belirtiliyor. İran'n Mahan Air isimli havayolu firması Venezuela'ya düzenli uçak seferi düzenlediğinden iki ülke arasında gerekli malzemeler havayoluyla da kolayca taşınabiliyor.

Diğer taraftan iki ülkenin de petrol ihracı ABD yaptırımları nedeniyle sekteye uğratıldığından bu anlaşmayla iki ülkenin yaptırımların arkasından dolanarak petrol ihracını devam ettirme tecrübelerini birbirleriyle paylaşacağı, birbirlerinin pazarlarına açılabileceği belirtiliyor.

1999'da Venezuela'da iktidara gelen Hugo Chavez İran'la iyi ilişkiler kurmuş, İran'la iş birliği Chavez'in ölümüyle yerini alan Nicolas Maduro döneminde de sürmüştü. Chavez aynı zamanda Irak'ın ambargo altında olduğu 1990-2003 döneminde Irak'ı ziyaret eden yegane devlet başkanıydı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.