İran: Viyana müzakerelerinde uzlaşı yakın

İran: Viyana müzakerelerinde uzlaşı yakın

İran, Viyana'da Batı ve ABD ile devam eden görüşmelerden uzlaşıya varmaya yakın olduklarını açıkladı.

İran, Viyana'da Batı ve ABD ile devam eden görüşmelerden uzlaşıya varmaya yakın olduklarını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade tarafından yapılan açıklamaya göre görüşmelerde sona yaklaşılıyor.

Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Hatibzade, bazı konuların halen çözülmediğini fakat üzerinde uzlaşılan konuların uzlaşılmayanlardan fazla olduğunu dile getirdi.

Hatibzade, önce ABD yaptırımlarının kalması gerektiğini, bunun ardından ise kendilerinin nükleer anlaşmadaki tüm sözlerini yerine getireceklerini kaydetti.

2015'te İran, ABD ve AB ile bir anlaşma imzalamış ve İran'a yönelik tüm yaptırımlar kaldırılmıştı. 2018'de ABD bu anlaşmadan çekildiğini duyurdu ve BM yaptırımlarının yeniden İran'a uygulanmasını istedi. Fakat AB ve BM bu kararı kabul etmedi. Bununla beraber ABD, İran ile iş yapan şirket ve devletleri yaptırımla tehdit ederek İran yaptırımlarının yeniden kısmen etkili olmasını sağladı.

Yaptırımlar İran'ın ithalatından çok ihracatını hedef alıyor. İran askeri ve yüksek teknolojili olmayan ürünleri yurt dışından teminde zorlanmıyor. Fakat petrol ihracatı başta olmak üzere İran'ın ihracatının engellenmesi İran'ın gelirlerini düşürüyor. Bu nedenle İran ekonomisinin 2018-2020 döneminde yaklaşık %20 daraldığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.