İran'a göre ülkedeki doğal gaz hatlarına yönelik saldırıların arkasında İsrail var

İran'a göre ülkedeki doğal gaz hatlarına yönelik saldırıların arkasında İsrail var

İsrail saldırıları gerçekleştirdiğini kabul etmedi ancak yurt dışındaki bu tip faaliyetlerini nadiren de olsa üstleniyor.

İran, İsrail'i geçen hafta doğal gaz boru hatlarına düzenlenen iki saldırının arkasında olmakla suçladı ve Gazze'ye yönelik savaşın ortasında iki ülke arasındaki gerilimi daha da arttırdı.

Petrol Bakanı Cevad Ovci Çarşamba günü bir kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Ülkenin gaz hatlarındaki patlama İsrail'in işiydi" dedi.

Ovci, "Komplo engellendi" dedi.

İran'ın önde gelen güney-kuzey doğal gaz boru hattı şebekesinde 14 Şubat'ta iki patlama meydana geldi. Ovci ilk olarak saldırıların arkasında kimin olduğunu belirtmeden bunları "terör eylemi ya da sabotaj" olarak tanımladı.

İsrail saldırıları gerçekleştirdiğini kabul etmedi ancak yurt dışındaki bu tip faaliyetlerini nadiren de olsa üstleniyor.

Patlamalar İran'ın batısındaki Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinden kuzeyde Hazar Denizi kıyısındaki şehirlere uzanan doğal gaz boru hattını hedef aldı. Yaklaşık 1.270 kilometre uzunluğundaki boru hattı, İran'ın açık denizdeki Güney Pars gaz sahasının merkezi olan Asaluye'den başlıyor.

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi. Devlet medyası, kuzeydoğudaki Kuzey Horasan, batıdaki Lorestan ve kuzeybatıdaki Zencan eyaletlerinde arzın kesintiye uğradığını bildirdi.

Aralık ayında, İran'ın İsrail'le bağlantılı olduğunu iddia ettiği bir hacker grubu, İran'daki benzin istasyonlarının yüzde 70'ine kadarını kesintiye uğratan bir siber saldırı gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

İran geçmişte de benzer sabotaj iddiaları için genellikle İsrail’i suçlamıştı. İsrail İran'da saldırılar düzenlemiş ancak ağırlıklı olarak nükleer ve askeri tesislerini hedef almıştır.

Gazze savaşı iki ülke arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirdi. İran'a bağlı Yemenli Husiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışma amacıyla İsrail'e ve Kızıldeniz'deki gemilere saldırılar düzenledi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum