İran'da 10 yılda 5 nükleer fizikçi suikast ile öldürüldü

İran'da 10 yılda 5 nükleer fizikçi suikast ile öldürüldü

İran'da 2010 yılından bu yana üst düzey 5 nükleer fizikçi suikastlar sonucu yaşamlarını yitirdi.

İran'da 2010 yılından bu yana üst düzey 5 nükleer fizikçi suikastlar sonucu yaşamlarını yitirdi.

Suikastlar zincirinin son halkası, dün başkent Tahran'da aracında suikasta uğrayan Muhsin Fahrizade oldu.

Euronews'in aktardığı habere göre suikastlar, 2010 yılında, Tahran Üniversitesi'nde Fizik Profesörü olan Mesud Alimuhammedi'nin öldürülmesiyle başladı.

Kuantum fiziği ve temel parçacık fiziği alanlarında da çalışmalar yürüten Alimuhammedi, 12 Ocak'ta evinin önünde, bir motosiklete yerleştirilen bombanın infilak ettirilmesi sonucu öldü. İran, saldırıdam İsrail ve ABD'yi sorumlu tuttu.

Aralık 2010'da saldırının faili olduğu iddiasıyla yakalanan Mecid Cemali Feşi adlı kişinin, Tel Aviv'de İsrail İstihbarat Teşkilatı'ndan (Mossad) eğitim aldığını ve kendisine 120 bin dolar ödendiğini itiraf ettiği öne sürüldü. Feşi, idam2012'de infaz edildi.

İkinci suikastler, 29 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirildi. Şehid Beheşti Üniversitesi'nde nükleer alanda çalışmalar yürüten iki profesör hedef aınldı. İran Atom Enerjisi Kurumu bünyesinde çalışan Mecid Şehriyari, aracına yerleştirilen uzaktan kumandalı bombanın infilak ettirilmesiyle öldürüldü.

Aynı gün, aynı üniversitede nükleer fizik profesörü olan Feridun Abbasi de aynı şekilde hedef alınırken, ağır yaralı olarak saldırıdan kurtuldu.

Bir diğer suikast 23 Temmuz 2010 tarihinde nükleer fizikçi Daryuş Rızainejad'ı hedef aldı. Rızainejad, motorsikletli saldırganların açtığı ateşte öldürüldü.

Suikast ile öldürülen dördüncü nükleer fizikçi ise Mustafa Ahmedi Ruşen oldu. 11 Ocak 2012 tarihinde Ruşen, Tahran'ın doğusunda yer alan Allame Tebatebai Üniversitesi yakınlarında, aracına yerleştirilen bombanın infilak ettirilmesiyle öldürüldü.

Dün (27 Kasım 2020) Fahrizade'nin öldürülmesiyle, İran'ın son 10 yılda suikastlar sonucu kaybettiği üst düzey nükleer fizikçi sayısı 5'e yükselmiş oldu.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum