İran’da finans sektörü çökmüş durumda: Devrim Muhafızları'na ait bankalar faiz krizine yol açıyor

İran’da finans sektörü çökmüş durumda: Devrim Muhafızları'na ait bankalar faiz krizine yol açıyor

İran İslam Cumhuriyeti faiz sisteminin en yaygın olduğu ülkelerden birisi olarak gösteriliyor.

İran’da son zamanlarda binlerce kişi bankalar ve finans kuruluşlarına yatırdıkları paralarını alamadıkları için her gün gösteri yapıyor.

Son yıllarda İran Devrim Muhafızları ve buradan emekli generaller tarafından onlarca banka, finans kuruluşu ve vakıf faaliyete geçrildi. Çok yüksek faizler vaadeden bu kuruluşların çoğu iflas ettiği için insanlara vaadettikleri faizleri ödeyemezken çoğu kişi anaparayı dahi geri alamadı. Yüz binlerce İranlı mağdur ise her gün çeşitli şehirlerde bu bankalar ve finans şirketlerinin önünde gösteri düzenliyor.

Gösteriler giderek farklı bir boyut kazanmaya başladı. Göstericiler, "devletin dini lidere bağlı İran Devrim Muhafızları'nın emekli komutanlarına hiçbir engel tanımadığı için İran’daki mali sistem sorunlarında mağdur olanların halk olduğunu" söylüyor.

İranlı Şii din adamları da İran’daki faize dayalı sisteme en sert karşı çıkanlar arasında. Bazı Şii din adamları İran’daki finans sisteminin “Allah’a savaş açmak” olduğunu dile getiriyor. Buna rağmen İran’da devlet tarafından verilen yüksek faizli kredilerin çok yaygın olduğu gözlemleniyor.

 

İflas eden finans kuruluşlarından parasını alamayanların düzenlediği gösterilerde polislerle sık sık arbede yaşanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.