İran'da nükleer enerji santrali arızalandı

İran'da nükleer enerji santrali arızalandı

İran'da 2013'te açılan Buşehr nükleer enerji santralinin arızalandığı duyuruldu. Arızaya yüksek talebin neden olduğu belirtildi.

İran'ın güneyindeki Buşehr şehrinde yer alan nükleer enerji santralinin arızalandığı duyuruldu.

İran rejimine ait elektrik şirketi TAVANIR'ın sözcüsü Mustafa Recebi Meşhedi, arızaya artan elektrik talebinin neden olduğunu açıkladı. 

"Nükleer santral klimalar yüzünden arızalandı"

Açıklamaya göre halkın sıcak hava nedeniyle klimalarını fazla çalıştırması Buşehr'deki nükleer santrale fazla yük oluşturunca santral arızalandı. Tamir çalışmalarının yaklaşık 15 gün sürmesi bekleniyor.

Buşehr Nükleer Santrali 1000 MW kapasiteli olarak çalışıyor. Bu miktarda bir santral "küçük kapasite" sınıfında yer alıyor.

irannukleer-002.jpg

Yapımına ABD tarafından 1975'te başlanan, Buşehr Nükleer Enerji Santrali, İran devrimi nedeniyle yarım kaldı. Santralin yarım kalan inşaatı 1980-1988 İran-Irak Savaşı'nda Irak uçaklarınca bombalandı.

1995'te İranlı yöneticiler Buşehr Nükleer Santrali'nin yeniden inşasına giriştiler. Başlangıçta bu proje için Çin'le anlaşıldıysa da ABD'den gelen baskı üzerine Çin bu projeden vazgeçti.

Daha sonra İranlı yetkililer bu santral için Rusya ile anlaştılar. Bu anlaşmaya göre 2005'te santral işler halde İran'a teslim edilecekti. Fakat üst üste gelen gecikme açıklamalarıyla bu işlem Eylül 2013'te gerçekleşebildi.

Rusya 2017 yılında Buşehr'de İran için iki adet daha nükleer santral inşaatına başladı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.