İran'da üst düzey askeri yetkilinin görevden alınması tartışmalara yol açtı

İran'da üst düzey askeri yetkilinin görevden alınması tartışmalara yol açtı

İran bürokrasisinde en üst düzey güvenlik yetkilileri arasında yer alan 'Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri' koltuğuna yeni bir isim getirildi.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemkani'nin görevden alındığı bildirildi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, geçtiğimiz gün aldığı bir kararla Şemkani'nin yerine İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Ali Ekber Ahmediyan getirildi.

2013 yılında göreve gelen Şemkani bir süredir Suudi Arabistan ile normalleşme sürecini yürüten isim olduğu için eleştirilere hedef oluyordu. Görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı yerine Şemkani'nin yürütmüş olması tepkilere yol açmıştı.

Şemkani'nin görevden alınmasıyla beraber bürokrasinin üst kademelerinde, bir önceki Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin döneminde atanan kimse kalmamış oldu. Şemkani'nin görevden alınması ülkede bürokrasi kademelerindeki iç rekabete dair tartışmaları da beraberinde getirdi.

Ali Ekber Ahmediyan kimdir?

Ahmediyan, Şemkani'nin aksine geçmişte siyasi tecrübesi olmayan, yalnızca askeri geçmişe sahip bir isim.

1980'lerde İran-Irak Savaşı sırasında yükselen Ahmediyan, 1990'ların sonlarında Devrim Muhafızları Donanması'nın başına getirildi. Bu göreve gelmeden önce Ahmediyan, Devrim Muhafızları Donanması'nın başında bulunan Şemkani'nin yardımcısıydı.

2000 yılında Devrim Muhafızları Müşterek Kurmay Başkanlığı görevine gelen Ahmediyan 2007'de Devrim Muhafızları Stratejik Merkezi'nin başına getirildi.

Ahmediyan kısa bir süre önce de Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi'ne dahil edilmişti.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.