İran'dan ABD'ye karşı 'Rusya ile diyalog' vurgusu

İran'dan ABD'ye karşı 'Rusya ile diyalog' vurgusu

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif 'bölgesel ve uluslararası mevcut koşullar ışığında Rusya ile sürekli diyaloga ihtiyaç olduğunu' belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM yöneticilerini harekete geçirmede “son derece başarılı” olduğunu belirttiği açıklamasında “bölgesel ve uluslararası mevcut koşullar ışığında Rusya ile sürekli diyaloga ihtiyaç olduğunu” vurguladı.

Zarif, önceki gün Moskova’ya yaptığı günübirlik ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “Bu ziyaret sırasında, Suriye ve Suriye ile ilgili tutumların koordinasyonu hakkında müzakere fırsatı bulduğunu” ifade etti. Zarif ayrıca “Afganistan ile ilgili tutumlar ve nükleer anlaşmanın yanı sıra Rusya’nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oynadığı rolün de görüşmelerde ele alındığını” kaydetti. Dışişleri Bakanı Zarif sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son dört ay içinde Rusya’ya iki ziyaret gerçekleştirdim. Bu ikinci ziyaret, pozisyonları yakından koordine etmek amaçlıydı. Hem Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu’nda hem de Güvenlik Konseyi’nde çok başarılı bir hamle yaptık. Bu tür ziyaretler, diyalog için büyük fırsatlar sunuyor. Komşu ülke ve Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden olan Rusya, İran’ın stratejik bir dostudur. Bu görüşmelere her iki ülkenin de ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Görüşmeler devam edecek.”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e Mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede siyasi yardımcısı Abbas Arakçi de eşlik etti. Zarif, yardımcısıyla birlikte Moskova’da gerçekleşen görüşmelerin gidişatını ortaya koyan ortak bir basın toplantısı düzenledi.

IRNA ajansının haberine göre İran ve Rusya dışişleri bakanlarının yardımcıları, ABD’nin “BM Güvenlik Konseyi tarafından iptal edilen yaptırım kararlarını yeniden empoze etme girimlerinin hukuka aykırı olduğunu” vurguladılar. Açıklama, perşembe günkü Moskova ziyaretinde Dışişleri Bakanı Zarif’e eşlik eden Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi’nin Rus mevkidaşı Sergey Ryabkov ile yaptığı görüşme sırasında geldi. 

Taraflar arasındaki görüşmede nükleer anlaşma kapsamındaki kapsamlı ortak eylem planı, plana üye tarafların tam olarak korunması ve planın eksiksiz olarak uygulanması üzerinde duruldu.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.