İran'dan Barzani'ye mesaj: Politik oyunlara girme

İran'dan Barzani'ye mesaj: Politik oyunlara girme

İran dini lideri Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Safevi, IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin izlediği politikadan memnun olmadıklarını söyledi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, "Iraklı Kürtler 'Aryan' ırkındandır ve kökleri de İran'a dayanır. İran'a da ilgi duyarlar ancak bu politik oyunlara girerlerse İran'ın onlara yardım edip etmeyeceği belli değil." dedi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in haberine göre, başkent Tahran'da bir basın toplantısında konuşan Safevi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin izlediği politikadan memnun olmadıklarını söyledi.

Barzani yönetiminin Suudi Arabistan, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ilişkilerinin iyi olduğunu öne süren Safevi, Barzani'nin Kuzey Irak'taki Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından İran karşıtı gruplara silah temin edilmesine izin verdiğini iddia etti.

Kürtlerin İran kökenli olduğunu belirten Safevi, "Iraklı Kürtler Aryan ırkındandır ve kökleri de İran'a dayanır. İran'a da ilgi duyarlar ancak bu politik oyunlara girerlerse İran'ın onlara yardım edip etmeyeceği belli değil." diye konuştu. 

Safevi, İran'ın Barzani yönetimiyle ilişkilerinin aksine Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) lideri ve Irak'ın eski cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin grubuyla ilişkilerinin daha iyi durumda olduğuna dikkati çekti.

Barzani hükümetinin Irak'taki merkezi hükümetten uzaklaşma çabası içinde olduğunu savunan Safevi, bundan hoşlanmadıklarını ifade etti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.