İran'dan 'nükleer silahsızlanma' çağrısı

İran'dan 'nükleer silahsızlanma' çağrısı

İran Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İran'ın nükleer silah kullanımını şiddetle reddettiğini söyleyerek nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

İran'ın Hukuk İşleri ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı, İran'ın nükleer silahların küresel ve bölgesel olarak korunmasını, depolanmasını, geliştirilmesini, kullanılmasını ve yayılmasını şiddetle reddettiğini söyleyerek nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Hukuk İşleri ve Uluslararası İşler Bakan Vekili Rıza Necefi, Salı günü New York'ta Uluslararası Nükleer Silahların Ortadan Kaldırılması Günü anma töreninde yaptığı açıklamada, "Bu silahların kullanılmasına ilişki tehdidin kaldırılması ve küresel silahsızlandırma, genel olarak tüm hükümetlerin ve özel olarak nükleer güçlerin siyasi ve ahlaki sorumluluğu" ifadesini kullandı.

İran'ın resmi haber ajanslarından IRNA'nın haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, bu vesileyle nükleer silahların tamamen imhasını nesnel bir öncelik olarak sürdürmek için Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni yenileme fırsatı olarak nitelendirdi.

Nükleer güçlerin ve bazı müttefiklerinin nükleer caydırıcılığa güvendiğini gördüklerini kaydeden Necefi, nükleer cephaneliklerini modernize etme ve güçlendirme planlarının, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın ruhunu ve hükümlerini açıkça ihlal ettiğini dile getirdi.

Nükleer silahsızlanma müzakerelerinin reddini, anlaşmanın 6. maddesindeki açık taahhütlerine aykırı olarak değerlendiren Necefi, ilgili müzakerelerdeki çıkmazdan ABD'yi sorumlu ilan ederek, "Amerika Birleşik Devletleri ve diğer güçlerden nükleer güçlerin uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermelerini ve bir an önce yerine getirmelerini istiyoruz" diye ekledi.

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.