İran'ın Irak'taki askeri gücü: Haşdi Şaabi

İran'ın Irak'taki askeri gücü: Haşdi Şaabi

Grup üylerinin çoğu Ayetullah Sistani'nin takipçisi. Fakat aynı zamanda dini lider olarak Ayetullah Ali Hamaney'i de kabul ediyorlar.

Bağdat'ın merkezinde birçok bilbordda gri saçlı, keskin gözlere sahip bir yüz şehre dikkatle bakıyor. Fakat bu komutan bir Iraklı değil, İranlı.

Bu posterler İran'ın Bağdat'daki etkisini gösteriyor.

Özellikle, Irakli Şiiler, Irak ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından İran destekli militanlara gittikçe daha çok güveniyor.

Maliki tarafından kuruldu

Düzinelerce paramiliter grup Haşdi Şaabi adı altındaki örgütlenmede birleştiler. Bu grup bir önceki başbakan Nuri el Maliki tarafından oluşturuldu. Grup Tahran'ın üzerinde etkisi bulunan Şii milislerden oluşuyor. Haşdi Şaabi, ükenin geleceğini belirlemede çok etkili bir grup.

Haşid Şaabi bir çok Şii paramiliter grubu denetliyor ve koordine ediyor. Grup üylerinin çoğu Ayetullah Sistani'nin takipçisi. Fakat aynı zamanda dini lider olarak Ayetullah Ali Hamaney'i de kabul ediyorlar.

Haşdi Şaabi'nin lideri Ebu mehdi el Muhendis, İranlı Kasım el Suleymani'nin sağ kolu.

Irak'ta yüzlerce İranlı üst düzey danışmanın bulunduğu biliniyor.

"İran bize her şeyi öğretiyor"

Tahran yönetimi IŞİD'in Şiilere karşı oluşturduğu tehdidi önlemek için Irak'ta bulunduğunu iddia ediyor.

Başbakan Abadi, "İran Irak askerlerini ve gönüllü militanları Işid'le savaşın ilk günlerinden beri askeri olarak destekledi ve birçok birliği Irak'a gönderdi." açıklamasında bulunmuştu.

Bedr Tugayı liderlerinden Hadim röportajda şöyle diyor:

"ABD yıllarca Irak askerlerine eğitim verdi ancak drone kullanmak yada sofistike iletişim teknikleri gibi şeyleri bize öğretmedi ancak İran bize her şeyi öğretiyor."

İran'ın Irak'taki etkisini en iyi gösteren gruplardan biri; Seriyye el Horasani. Bu grup 2013 yılında, Irak ve Suriye'deki Sünni cihat yanlılarına karşı savaşmak için Hamaney tarafından kuruldu. Gruba İran Devrim muhafızları generalleri liderlik ediyor.

Irak'taki Şii milis gruplarının zamanla 'İran devrim muhafızları' gibi bir ordu haline geleceğini ve Irak'ta iki ayrı ordu olacağını savunan Iraklı yetkililer var.

Irak hükümetinin de resmi olarak kabul ettiği bu milis gruplar hakkında 'Sünnilere yönelik katliamlar' yaptıklarına dair birçok haber var ve bazen bu haberlerle ilgili görüntüler sosyal medyada yer alıyor. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.