İran'ın son hamlesi Irak'ı Suudi Arabistan'a yakınlaştırdı

İran'ın son hamlesi Irak'ı Suudi Arabistan'a yakınlaştırdı

İran'ın elektriği kesme hamlesi Bağdat hükümetini Suudi Arabistan'dan destek aramaya itti.

Irak bir süredir protesto gösterileriyle gündemdeydi. Basra'da başlayan ve Irak'ın başkenti Bağdat'a kadar yayılan protesto gösterilerinin temelinde ülkede yaşanan enerji krizi vardı. Bu hafta başında ifade edilene göre, Iraklı bir delegasyon söz konusu krize karşı yardım aramak için Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek.

Iraklı bir yetkilinin geçtiğimiz gün yaptığı açıklamaya göre Bağdat hükümeti başbakanı Haydar el Abadi Riyad'a yönelik ziyaret için aralarında bazı bakanların da olduğu üst düzey bir ekibi görevlendirdi.

Yapılan açıklamada, Planlama Bakanı Selman el Cumeyli'nin delegasyonun başında bulunacağı ve bu delegasyonda Petrol Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve diğer üst düzey yetkililerin de yer alacağı ifade edildi.

Yerel kaynaklara göre söz konusu ziyarette ülkedeki elektrik krizini çözmek için enerji anlaşmalarına varılacak. İran, Irak a yönelik elektrik ihracatını borçların ödenmediği gerekçesiyle durdurma kararı almıştı.

İran'ın elektriği kesmesi sonucu Irak'ın güneyindeki Basra'da hayata durma noktasına gelmişti. Özellikle yüksek sıcaklıklarla bilinen bölgede elektriğin olmayışı halkı sokaklara dökmüş, söz konusu gösteriler Bağdat'a kadar ulaşmış ve ülkede bir güvenlik krizi patlak vermişti.

Suudi Arabistan ile Irak arasında geçtiğimiz yılın Ağustos ayında bir diploması trafiği yaşanmıştı. Iraklı Şii lider Mukteda es Sadr, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmüş ve bazı konularda karşılıklı yardımlaşma konusunda anlaşmaya varılmıştı. Suudi Arabistan'ın bölgedeki İran etkinliğini kırmak için Irak'a yönelik hamleler gerçekleştirebileceği düşünülüyordu. Söz konusu delegasyon ve olası enerji anlaşması da bu hamleler kapsamında değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.