İran'ın Türkiye sınırında Azeri-Kürt çatışması mı çıkıyor?

İran'ın Türkiye sınırında Azeri-Kürt çatışması mı çıkıyor?

İran'ın Türkiye sınırına yakın Sulduz şehrinde Şii Azeri-Sünni Kürt çatışmasının bölgeyi sarmak üzere olduğu bildiriliyor.

İran'ın Türkiye sınırındaki Batı Azerbaycan Ostanı'nda (vilayet) yer alan, Türkiye ve Irak sınırına yakın olan Sulduz (Nekede) şehrinde Azeriler ve Kürtler arasında gerginliğin ve çatışmaların arttığı belirtiliyor.

Geçmişte bir Azeri şehri olan Sulduz'a yönelik Kürt göçünün şehrin demografik yapısını değiştirmesinin son yıllarda şehirde bir Azeri-Kürt rekabetine neden olduğu gözlemlenmişti.

Etnik ve dini gerilim

Ağustos ayında bir Kürt ve bir Azeri arasında çıkan kavga ölümle sonuçlanmış, iddiaya göre Azeri olan şahıs Kürt olan şahsı öldürmüştü. Gözaltına alınan Azeri şahsın kendilerine teslim edilmesini isteyen Sulduz'daki Kürtler Sulduz Emniyet Müdürlüğü önüne toplanmıştı. Bu olay şehirdeki Azerilerin de karşı teyakkuza geçmesine neden olmuştu.

Gerginliğin son derece arttığı Sulduz'da son günlerde Azerilerin ve Kürtlerin protesto gösterilerinin arttığı gözlemleniyor. Çatışmaların başladığı Sulduz'da karşıt kalabalıkların çatışması durumunda bölgenin büyük bir çatışmanın içine düşmesinden endişe ediliyor.

Sulduz'da başlayabilecek bir Azeri-Kürt çatışmasının, Batı Azerbaycan Ostanı genelini de sarabileceği belirtiliyor.

İki taraf da İran rejimini karşı tarafı desteklemekle suçluyor. Azeriler İran rejiminin Türkiye sınırında Türklerin çoğunlukta olmasını istemediğini, bu nedenle Sulduz ve genel olarak Batı Azerbaycan Ostanı'na Kürt göçünü teşvik ettiğini iddia ediyorlar. Kürtler ise Azeriler Şii, Kürtler Sünni ve Azeriler devlette daha etkin olduğundan, İran rejiminin Kürtlere karşı Azerileri desteklediğini iddia ediyor.

İran'ın tüm Türkiye sınırını kapsayan ve yaklaşık 3,5 milyon nüfuslu olan Urmiye merkezli İran'ın Batı Azerbaycan Ostanı'nda, İran'daki nüfus sayımı kuralları gereği etnik bir sayım yapılmıyor. Fakat geçmişte Şii Azerilerin çoğunlukta olduğu bu bölgede göç ve daha yüksek doğum oranı nedeniyle Sünni Kürtlerin çoğunluğa geçtiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.