İran'ın uydu fırlatma girişimi başarısız oldu

İran'ın uydu fırlatma girişimi başarısız oldu

İran, Perşembe günü yaptığı uzaya uydu fırlatma girişiminde başarı sağlayamadı.

İran devlet televizyonunda Savunma Bakanlığı Sözcüsü'nün yaptığı açıklamaya göre Perşembe günü uzaya fırlattığı roket istenilen hıza ulaşamadı ve yörüngeye giremedi.

Fırlatma girişiminin Avusturya'da yapılan nükleer müzakerelere denk gelmesi ABD, Almanya ve Fransa'dan eleştiri aldı.

Sözcü Ahmed Hüseyni, "Roketin taşıdığı yükün yörüngeye girmesi için gereken hız 7600 m/s'nin üzerinde iken biz 7350 m/s'e kadar ulaşabildik." dedi.

Hüseyni, başarısız olan girişimin sonraki forlatmalar için bir test olduğunu öne sürdü.

Ortadoğudaki en büyük füze programlarından birine sahip olan İran, uydu fırlatma girişimlerinde geçtiğimiz yıllarda teknik sorunlara bağlı olarak birkaç başarısız deneme yaptı.

Öte yandan, ABD'den yapılan açıklamada İran'da yapılan denemelerin endişe verici olduğu ifade edilirken, Almanya ise  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını gerekçe göstererek İran'ın fırlatma girişimlerini durdurmasını istedi.

Fransa'dan Cuma günü yapılan açıklamada girişimin, Birleşmiş Milletler kurallarını ihlal ettiğini ve halihazırda süren nükleer müzakereler sırasında yapılmasının daha da 'üzücü' olduğu dile getirildi.

Fransız Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Gelecek dönemde İran'ı uzaya gidebilecek araçlar da dahil olmak üzere nükleer kapasiteye sahip olma potansiyeli taşıyan balistik füzeleri fırlatmamaya davet ediyoruz."

Tahran ise yapılan denemelerin balistik füzelerle herhangi bir ilişkisinin olmadığını ve BM kararı ihlalinin söz konusu olmadığını savunuyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.