'İşgali' protesto eden Kırım Tatarına ceza

'İşgali' protesto eden Kırım Tatarına ceza

Rus kontrolündeki Kırım’da, 'işgali' protesto eden Emil Minasov'a hapis cezası verildi.

Rus kontrolündeki Kırım’ın Curçı (Pervomayskiy) kasabasının Bölge Mahkemesi Kırım Tatarı Emil Minasov'u Facebook'taki paylaşımı için 1 yıl üç ay hapis cezasına mahkum etti.

QHA'nın aktardığına göre Emil Minasov, Rusya Ceza Kanunu'nun 1. Maddesinin 282. fıkrası uyarınca nefret yada düşmanlık uyandırmaktan suçlu bulundu.

Mahkemenin internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre dava çerçevesinde ön duruşmalar yapılmadı, yargı süreci ise 6 ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılan iki duruşmadan oluştu.

Kremlin kontrolündeki FSB'den gelen açıklamaya göre Kırım Tatarı Mnasov, Mart-Ekim 2016 döneminde yaptığı 6 paylaşım yüzünden yargılanıyordu. Ancak mahkeme sayfasında yazılanlarda sadece 4 paylaşımdan bahsediliyor.

Tam olarak hangi paylaşımlardan dolayı Minasov'un mahkum edildiğini FSB belirtmedi. Mart-Ekim 2016 döneminde Minasov, 'Kırım'ın işgaline ve Rus işgalci hükümetine karşı  fikirler' içeren birkaç paylaşım yaptı.

Örneğin, 2 Mart 2016'da Minasov Change.org internet sitesinde "Let My People Go - Ukraine" sivil girişimi tarafından Almaya’nın o zamanki Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier adına yazılmış bir dilekçeyi imzaladı. Dilekçede Dışişleri Bakanından yetkilerini kullanarak 26 Şubat davası kapsamında tutuklu yargılanan ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov'un hapisten çıkarılması için elinden geleni yapması isteniliyordu. Dilekçe linkini Minasov, kendi facebook sayfasında yayınladı. Dilekçede yaptığı yorumda, "Kırım Tatarları yasa dışı olarak hapiste tutuyorlar, ayrıca Kırım'ın yerli halkı tamamen baskı altında!" ifadelerine yer verdi.

11 Mart tarihinde de, Kırım Sivil Ablukası koordinatörü Lenur İslamov'un Kırım'ı Ukrayna egemenliğine geri dönmesi için alınması gereken önlemler ile ilgili röportajını paylaştı.

Minasov'un temyiz dilekçesi vermediği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.