IŞİD, Afganistan'daki eğitim kampının görüntülerini yayınladı

IŞİD, Afganistan'daki eğitim kampının görüntülerini yayınladı

Örgütün propaganda kaynakları üzerinden Afganistan'daki eğitim kampının görüntüleri yayınlandı.

IŞİD'e bağlı sosyal ağlar üzerinden örgütün Afganistan'daki eğitim kamplarına ait görüntüler servis edildi. 

Afganistan'daki IŞİD yapılanmasının merkezi olarak bilinen doğudaki Nangarhar ilinden olduğu belirtilen görüntülerdeki IŞİD savaşçıları hafif ve ağır silahlarla askeri eğitim yapıyorlar.

33-003.jpg

"Ebu Ubeyde bin Cerrah eğitim kampı"

Servis edilen görüntülerde yer alan açıklamalarda, örgütün Nangarhar ilindeki eğitim kampının isminin "Ebu Ubeyde bin Cerrah" olduğu ifade ediliyor. 

Afganistan'ın kuzeyindeki Cevcan ilinde Taliban tarafından örgüte yönelik düzenlenen saldırılarda yenilgiye uğrayan IŞİD savaşçıları, bölgedeki Kabil hükümeti güçleriyle anlaşmış ve hükümet güçlerine ait helikopterlerle bölgeden tahliye edilmişlerdi. 

i2-004.jpg

Taliban sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Cevzcan ilindeki IŞİD varlığının sona erdiği ifade edilmiş, Afganistan'ın doğusunda varlık göstermeye devam eden örgüte yönelik yeni saldırıların düzenleneceği ifade edilmişti.

Taliban'ın Cevzcan ilinde IŞİD'e karşı sağladığı üstünlük, Nangarhar'daki örgüt yapılanmasına yönelik düzenlenmesi muhtemel saldırılarla ilgili söylentileri de artırdı. Bazı yerel kaynakların ifadelerine göre Taliban, IŞİD'in Nangarhar'daki yapılanmasına yönelik saldırı başlatmak için bölgeye ilave güç sevkiyatı yapıyor.

"Kırmızı Birim" olarak bilinen Taliban'ın özel kuvvetlerinin bölgeye gönderildiğine dair haberler, sosyal medya üzerinden servis edilen görüntülerle destekleniyor.

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar ilindeki IŞİD yapılanmasına yönelik bir saldırı düzenlenmesi ve başarılı olması durumunda örgütün Afganistan'daki kontrol alanının büyük ölçüde bitirilebileceği bir gerçek. Ancak IŞİD yapılanmasının Afganistan'ın özellikle kent merkezleri olmak üzere birçok ilde hücre yapılanmaları bulunuyor. 

i3-003.jpg

Afganistan'daki eğitim kamplarından belli aralıklarla görüntüler yayınlayan IŞİD'in, Cevzcan ilindeki yenilginin ardından ve Taliban'ın olası Nangarhar saldırısı söylentileri sırasında bu görüntülerin servis edilmesi dikkat çekiyor.

Ülkede sadece kırsalda değil merkezi bölgelerde de hücre yapılanmaları bulunan IŞİD, başkent Kabil'de dahil olmak üzere birçok kent merkezinde canlı bomba saldırıları gerçekleştirebiliyor. Son olarak ülkenin doğusundaki Paktiya ili merkezi Gardiz'de bir Şii ibadethanesinin hedef alındığı canı bomba saldırısında en az 35 kişi ölmüştü.

Paktiya ili kırsalı oldukça büyük oranda Taliban kontrolünde bulunurken örgütün il merkezinde bu şekilde bir eylem düzenleyebilmesi akıllara IŞİD'in hücre yapılanmasını getiriyor. 

ABD destekli Kabil hükümetinin kontrolündeki bölgelerde bulunduğu tahmin edilen IŞİD hücre yapılanmalarına yönelik Kabil hükümetinden herhangi bir hamle gelmiş değil. Hükümet güçleri daha çok kırsaldaki Taliban savaşçılarına yönelik gece baskınları düzenlemekle meşguller.

Bu da bir anlamda IŞİD'in Afganistan'daki operasyonel kapasite ve kabiliyetinin artmasına katkı sağlamakta. 

Öte yandan Taliban kaynaklarından yapılan açıklamalarda, ABD ve Kabil hükümetine ait savaş uçaklarının ne zaman IŞİD'e saldırı düzenleseler kendilerini hedef aldığı da ifade edilmekte. Son olarak Cevzcan ilinin Derzab ilçesindeki IŞİD'lilerin helikopterlerle çatışma bölgesinden tahliye edilmesi, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.