IŞİD Batı Afrika'da güç peşinde: Son propaganda filmi değerlendirmesi

IŞİD Batı Afrika'da güç peşinde: Son propaganda filmi değerlendirmesi

IŞİD'e bağlı propaganda kanallarından "Batı Afrika Vilayeti" yaklaşık beş dakikalık yeni bir propaganda videosu yayınladı. 

IŞİD'e bağlı propaganda kanallarından "Batı Afrika Vilayeti" yaklaşık beş dakikalık yeni bir propaganda videosu yayınladı. 

Nijerya merkezli Batı Afrika bölgesinde faaliyet gösteren örgüt yapılanması tarafından servis edilen, "Güzel Akibet Takva Sahiplerinindir" başlıklı propaganda videosunda IŞİD'in Suriye ve Irak gibi bölgelerde son dönemde yaşadığı yıkıcı toprak kayıplarına ilişkin mesajlar veriliyor. 

Beş dakikalık propaganda videosunun geniş bir kısmında Arapça olarak konuşan -montaj olma ihtimali incelenmeli- "Şeyh Ebu Seleme el Mengavi" isimli örgütün bölgedeki yöneticilerinden biri, Suriye ve Irak bölgelerinde örgütün yaşadığı toprak kayıplarının bir önemi olmadığını ifade ediyor.

ekran-resmi-2019-06-16-14-53-58.jpg

Savaşlarının devam edeceğini dile getiren Mengavi kaybedilen toprak parçalarının örgüt savaşçılarının azmini daha da artıracağını iddia ediyor.

"Önceden birçok farklı gruptuk şimdi tek bir çatı altındayız"

Mengavi konuşmasında, önceleri Batı Afrika'da birçok farklı cemaat ve grup olarak hareket ettiklerini, daha sonra ise "Hilafet" ilanından sonra bu ayrışmışlığın ortadan kalktığını, tek bir çatı altında toplandıklarını ifade ediyor.

Ancak bu bölgede IŞİD'e bağlı silahlı gruplar arasında halen liderlik çekişmeleri yaşandığı biliniyor. Bunlardan en fazla bilineni, Ebu Bekir Şekau'nun IŞİD tarafından liderlikten azledilmesine rağmen, kendisine bağlı gruplar birlikte bölgede faaliyetler yürütmesi ve kendisinin "gerçek" Boko Haram olduğunu ileri sürmesidir.

Yıkıcı toprak kayıplarına rağmen örgüt savaşçı ve sempatizan kitlesini motive etmeye yönelik propaganda filminin ilerleyen kısımlarında, Musul ve Suriye'nin farklı bölgelerinde IŞİD tarafından düzenlenen saldırı ve çatışmalara ait kısa görüntüler yer alıyor. 

Örgüt bu videoda ilk kez Mali ve Burkina Faso'dan kendisine bağlılık yemini (beyat) eden savaşçılara ait görüntüleri de servis etmiş:

ekran-resmi-2019-06-16-14-33-17.jpg

IŞİD'in Batı Afrika'daki yapılanmasının yayınladığı kısa propaganda filminde genel anlamda, mevcut örgüt savaşçılarının motive edilmesi ve örgüte yeni savaşçı katılımının sağlanması amaçlanıyor. 

Halid Abdurrahman

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.