IŞİD Derne Kentinden Çekildi

IŞİD Derne Kentinden Çekildi

Mücahitler Şura Konseyi yapılanması, IŞİD'in kentten tamamen çıkarıldığını duyurdu.

IŞİD'in Libya kolu, Derne kentinde hakimiyet kurduğu kenar mahallelerinden tamamen çekildi. IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'ye bağlı birlikler, kent içindeki cihat yanlısı rakipleri ile uzun süredir çatışma halindeydi.

IŞİD'in Libya'daki genişleme hedeflerinin önüne taş koyan Derne'deki Mücahitler Şura Konseyi (MŞK) yapılanması, önceki sabah yaptığı açıklamada "Bağdadi'nin adamları" olarak nitelenen IŞİD'in kentten tamamen çıkarıldığını duyurdu. MŞK açıklamasında, Derne'nin artık 'özgürleştiği" ifade edildi.

Libyalı sosyal medya kullanıcıları, halkın ve savaşçıların kutlamalarının yansıdığı fotoğraflar paylaştılar.

Libya ordusu sözcüsü ise Reuters'a yaptığı açıklamada, IŞİD savaşçılarının Sirte'ye geçmeye çalıştığını ve Kuzey Afrika'nın IŞİD için önemli bir operasyonel üs olduğunu söyledi. 

Önceki sene, IŞİD'in Libya kolu, Mücahitler Şura Konseyi ile çatışmalara başladı. 2015 yılının Haziran ayında MŞK'nın önemli liderleri suikastle hedef alındı. 

MŞK, hızlı bir şekilde refleks gerçekleştirerek IŞİD'i Derne'deki sığınaklarından çıkardı ve Al Fatayih tepesine çekilmeye zorladı. 

Taraflar, birbirlerine karşı düzenli olarak propaganda yayınlarına devam etti. MŞK, IŞİD'in Derne'deki önemli liderlerini esir aldı. Buna karşılık IŞİD, MŞK'ya bağlı savaşçıları yerde sürükleyerek infaz ettiği görüntüleri medyaya servis etti. 

Önceki sene, IŞİD'in sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani, IŞİD'in ilerleyişini durdurdukları içn MŞK'yı suçladı ve onları 'tövbe etmeye' davet etti. IŞİD, "Ölüm listesi" adı altında MŞK ile irtibatta olan onlarca cihat yanlısının resimlerini ve bilgilerini yayınladı. Bilgileri yayınlanan isimlerden biri de Hişam Ali Aşmavi'ydi. Aşmavi, eski bir Mısır askeri iken El Kaide'ye katılmıştı ve Derne'de IŞİD'e karşı savaşı yöneten önemli bir isimdi.

MŞK, El Kaide'nin uluslararası ağına yönelik bir çok bağlantıya sahip. Savunma İstihbarat Ajansı'nın 2012 yılındaki analizine göre, Ebu Salim Tugayları (MŞK'nın bir bileşeni), El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'nin emri ile kuruldu. Lideri ise sahte pasaportla Türkiye'ye giriş yapan ve yakalanarak ABD'ye teslim edilen Abdulbasit Azzouz idi. MŞK liderleri 2015 Haziran'da IŞİD'in suikastlerine uğradılar. Ancak, buna rağmen IŞİD, Derne'den çıkarıldı. MŞK ve El Kaide bağlantılı diğer bir grup olan Ensaruşşeria, bölgede güvenli alanlar bulmaya ve Libya ordusunu hedef almaya devam ediyorlar. 

Libya'da İslamcı silahlı birliklerin çatı oluşumu olan  Mücahitler Şura Konseyi, aralarında El Kaide’nin bölgedeki kolu Ensaruşşeria'nın da yer aldığı bir platformu oluşturuyor. 

IŞİD'in "ölü arananlar" başlığı ile verdiği Hisham Ali Ashmawi kimlik bilgileri:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.