IŞİD düşerken El Kaide 'sessizce' yükseliyor

IŞİD düşerken El Kaide 'sessizce' yükseliyor

Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) ses getiren raporuna göre El Kaide’ye bağlı on binlerce savaşçı, etki, erişim, insan gücü ve itaat bakımından büyük bir tehdit.

Birleşmiş Milletler’in El Kaide'nin kendini çabuk bir şekilde toparladığı ve Afrika ile Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde başat bir tehdit olduğunu açıklamasının hemen ardından Amerikan Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından bir rapor yayınlandı.

Raporda, dünyanın neredeyse her yerine yayılmış olmasına rağmen El Kaide’nin Suriye’de daha baskın olduğuna dikkat çekildi. IŞİD’in düşmesiyle beraber artık El Kaide’nin en tehlikeli örgüt konumunda olduğu vurgulandı ve şu ifadeler kullanıldı:

“IŞİD artık etki, erişim, insan gücü ve sadakat konularında El Kaide ile kıyaslanamaz. IŞİD yalnızca şu iki konuda hala daha güçlü; popülaritesi ve Avrupa’daki büyük saldırıları.”

Arap Baharı El Kaide'ye güç verdi

IŞİD, Amerika öncülüğündeki koalisyon ülkeleri tarafından Irak ve Suriye’de ciddi derecede darbe almıştı.

Yine rapora göre IŞİD dört yıldır ulusal güvenlik güçlerini meşgul edip gündemden düşmezken, El Kaide sessizce yeniden yapılandı.

CFR raporunda El Kaide’nin yeniden yapılanabilmesi 2011 yılında başlayan Arap Baharı’na da dayandırıldı. Dikta rejimlerine karşı ayaklanan halk kitlelerinin, El Kaide'nin Batı dünyası ve yerli yönetimler hakkındaki görüşlerine daha fazla rağbet gösterdiği vurgulanan raporda şu ifadeler kullanıldı:

 “Arap Baharı ayaklanmalarından en çok faydalanan bölgesel güçlerden birisi El Kaide oldu. Bu ayaklanmalar grubun yeniden yapılanmasına yardımcı oldu.” 

El Kaide ve Taliban daha da güçlendi

17 yıl önce gerçekleşen 11 Eylül saldırısının ardından El Kaide’ye karşı ABD tarafından günümüze kadar operasyonlar sürdürülmüş ve Barack Obama hükümeti döneminde El Kaide lideri Usame Bin Ladin 2011 yılında öldürülmüştü. Bu süreç içerisinde defalarca örgütün ‘büyük ölçüde yok edildiği’, ‘güçlerinin kırıldığı’ gibi çeşitli açıklamalar yapıldı. 

Breitbart News internet haber portalına göre ise ABD’nin Afganistan ve diğer ülkelerdeki operasyonlarına rağmen El Kaide ve müttefiki Taliban daha da güçlendi. CFR ise uluslararası komitelerin yalnızca IŞİD’i yok etme fikrinin El Kaide’ye yaradığı şeklindeki çeşitli analizleri doğruladı.

ABD’nin Orta Doğu Generali Joseph Votel’in ifade ettiğine göre IŞİD’in elinde bulunan toprakların %98’lik bölümü ABD ve müttefiki güçlerin eline geçti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.