IŞİD halen etkin: ABD koalisyonu Irak'tan çekilecek mi?

IŞİD halen etkin: ABD koalisyonu Irak'tan çekilecek mi?

IŞİD karşıtı koalisyon, örgüte karşı sağlanan askeri kazanımları kalıcı kılma yönünde değişiklik göstereceğini açıkladı.

IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyon, Irak’taki odak noktalarının, muharip operasyonlardan, örgüte karşı sağlanan askeri kazanımları kalıcı kılma yönünde değişiklik göstereceğini açıkladı.

IŞİD’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü operasyonlar direktörü Tuğgeneral Jonathar Braga, “Koalisyon, DAEŞ’ın kalıcı yenilgiye uğratılmasını sağlamak amacıyla Iraklı ortaklarımızla istişare ederek güçlerimizi yeniden biçimlendirecek” dedi.


Braga açıklamasında şunları kaydetti: “Düşmanın hala taarruz eylemi düzenleyebilecek kabiliyette olduğu ve dünya genelinde de saldırılar planlama ve ilham verme yeteneğini de koruduğu açık. Doğal Kararlılık Operasyonu’nun güç bileşimi, görev için en iyi güçlere sahip olduğumuzdan emin olmak için zaman içerisinde değişebilecek olsa da, DAEŞ’e karşı savaşta ortaklarımıza eğitim, rehberlik ve teçhizatlandırma faaliyetlerini devam ettirebilmek için uygun miktarda kabiliyetler bulundurmayı sürdüreceğiz.

Irak’ta davet edilmiş misafirler olarak kalıcı varlığımız, polis faaliyetleri, sınır kontrolü ve askeri kapasite inşasına daha fazla odaklanacak şekilde değişiklik gösterecek. Şimdi ve gelecekte DAEŞ’e karşı çabalarda Irak Güvenlik Güçleri’nin kapasitelerini geliştireceğiz ve başarılı ivmeyi sürdüreceğiz.”


ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) tarafından paylaşılan koalisyon açıklamasında, IŞİD’in yeniden ortaya çıkabileceği koşulları engellemek için, koalisyon ortaklığındaki askeri operasyonların uluslararası camia tarafından yürütülecek diplomatik ve ekonomik çabalara imkan vereceği belirtildi. Braga, “Askeri başarılar, Irak halkına yardımcı olacak istikrarlaştırma çabaları için zaman, imkan ve güvenlik sağlamakta. Iraklılar için normale dönüşü kolaylaştırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Doğal Kararlılık Operasyonu’nda strateji ve destekten sorumlu komutan yardımcısı Tümgeneral Felix Gedney de, “Irak Güvenlik Güçleri’ni geliştirme, onların şimdi ve gelecekteki güvenlik tehditlerine karşı koymada gerekli kabiliyet ve deneyime sahip olmalarını sağlamaya yönelik çabalarımızı iki katına çıkaracağız” dedi.


Koalisyon açıklamasında, her bir ülkenin planları ve katkıları hakkında spesifik detaylar verilmedi ancak 2018’in koalisyon güçlerinin yeniden düzenlenmesi bakımından kritik bir yıl olacağı vurgulandı.

Amerikan AP ajansı da bugün geçtiği haberde, Irak hükümetinin geçen yıl IŞİD’e karşı zaferini ilan etmesinin ardından, Amerikan askerlerinin bu ülkeden çekilmeye başladığını bildirmişti.

Iraklı bir hükümet sözcüsü Associated Press (AP) haber ajansına gelişmeyi doğruladı. Ancak sözcü, çekilmenin henüz ilk aşamalarında olduğunu ve Amerikan güçlerinin tam çekilmesinin başlangıcı anlamına gelmediğini söyledi.

Irak’taki bir koalisyon üssünde görev yapan yabancı çalışanlar, onlarca Amerikan askerinin geçen hafta boyunca günlük uçuşlar üzerinden Irak’tan Afganistan’a gönderildiğini belirtti.

Irak’ın batısında yer alan El-Asad üssündeki bir AP muhabiri de bu gelişmeyi doğruladı. Koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon, AP’ye yaptığı açıklamada, “Koalisyonun Irak’taki varlığının devamının, koşullara bağlı olacağını, ihtiyaçlara göre orantılı nitelik göstereceğini ve Irak hükümetiyle koordinasyon halinde ilerleyeceğini” kaydetti.

Hükümet sözcüsü Saad el-Hadithi de, çekilme haberinin çıkmasından birkaç saat sonra yaptığı açıklamada, “DAEŞ’e (IŞİD) karşı savaşın sona erdiğini ve dolayısıyla Amerikan varlığının düzeyinin düşürüleceğini” söyledi.

Irak Başbakanı Haydar Ebadi’ye yakın bir üst düzey Iraklı yetkili de, ABD’yle varılan ön anlaşmaya göre ülkedeki tüm Amerikan askerlerinin yüzde 60’ının geri çekileceğini açıkladı. Plana göre, 4 bin civarında Amerikan askeriyse Irak ordusuna eğitim vermek için ülkede kalmaya devam edecek.

ABD Irak’ta IŞİD’e karşı hava saldırılarını 2014 yılı Ağustos ayında başlatmıştı. O dönemde Amerikalı yetkililer, askeri müdahaleyi “sınırlı” olarak tanımlamıştı ancak Irak ordusu IŞİD militanlarını püskürtmede zorlanması üzerine ABD öncülüğündeki koalisyonun ülkedeki varlığı da artmıştı.

Amerikalı üsteğmen William John Raymond El-Asad üssünde AP’ye yaptığı açıklamada, “Kısa süre önce misyonumuzda değişiklik yaptık ve gelecek aylarda farklı bir harekat alanını destekleyeceğiz” dedi.

Amerikan güçlerinin çekilmeye başlaması, Irak’ta planlanan genel seçimlerin üç ay öncesine denk geliyor.

Irak’ta başbakanlık görevini bir dönem daha yürütmek isteyen Ebadi, Irak’ın iki kilit müttefiki İran ve ABD’nin birbiriyle çoğu zaman rekabet halindeki çıkarlarını dengelemede uzun zamandır zorlanıyor.

Irak’tan çekilme ayrıca, Pentagon’un Çin’in hızla genişleyen ordusu ve giderek daha saldırgan hale gelen bir Rusya’yı Amerikan ordusunun en baştaki ulusal güvenlik öncelikleri olarak niteleyen Ulusal Savunma Stratejisi’ni yayınlamasının hemen sonrasına denk geliyor.

Savunma Bakanı Jim Mattis yeni stratejiyi tanıtırken yaptığı açıklamada, “ABD ulusal güvenliğinin ana odak noktasının artık terörizm değil, büyük güç rekabeti olduğunu” söylemişti.


Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.