IŞİD, Kerkük'teki son kontrol alanını Şii milislere kaptırdı

IŞİD, Kerkük'teki son kontrol alanını Şii milislere kaptırdı

Irak ordusu ve İran destekli Şii milislerin Havice'de IŞİD'i çekilmeye zorlayarak şehri ele geçirdiği bildirildi.

İki hafta önce Havice'ye saldırı başlatan Irak ordusu ve İran destekli Şii milisler IŞİD'in bölgeden çekilmesinin ardından şehrin tamamen ele geçirildiğini duyurdu.

Kerkük'ün batısındaki Havice kenti 2014 yılının başından beri IŞİD'in kontrolü altındaydı.

Haşdi Şaabi çatısı altında hareket eden Irak ordusu ve İran destekli milisler, kenti ele geçirmek geçirmek amacıyla 21 Eylül'de Havice'nin güney ve batı yönünden eş zamanlı saldırı başlatmıştı. Hamrin dağları boyunca ilerleyen Şii milislerin kısa sürede kent merkezini ele geçirdiği ifade edildi.

IŞİD güçlerinin Havice'nin kuzey ve doğusunda hala bazı bölgeleri kontrol ettiği ancak tamamen kuşatma altına alındıkları bildirildi.

Kuzey Irak'taki en önemli şehirlerden biri

Havice kenti, IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde hala kontrolü altında bulundurduğu en önemli merkezlerden biriydi. Örgüt geçtiğimiz yıl, Tikrit, Beyci, Musul ve Kayara'daki güçlerini çekmek zorunda kalmasına rağmen Havice üzerindeki etkinliğini sürdürmüştü.

IŞİD'in Havice'yi savunurken çok fazla direniş gösterememesi örgütün Irak'ın kuzeyindeki etkinliğini önemli ölçüde yitirdiğinin işareti olarak değerlendirildi.

Örgütün Irak'ta etkinliğini sürdürdüğü son alan Fırat Nehri vadisinin batısındaki Rava şehrinden Suriye sınırındaki Kaim'e kadar uzanıyor.

İran destekli Şii milisler önemli rol oynadı

Daha önce düzenlenen operasyonlarda da olduğu gibi, Irak hükümeti Havice'nin ele geçirilmesi sırasında İran destekli Haşdi Şaabi güçlerini kullandı. İran bağlantılı Şii milisler Musul, Ramadi, Felluce, Tikrit ve Beyci'nin IŞİD'ten ele geçirilmesinden önemli rol oynadı.


İran destekli Şii milis gruplardan, Haşdi Şaabi lideri Mühendis, Hareketu'n Nuceba lideri Kabi ve Asaib Ehli'l Hak lideri Kazali Havice operasyonu sırasında beraber görüntülendi.

İran destekli Şii milis gruplardan Haşdi Şaabi lideri Mehdi el Mühendis, Haraketu'n Nuceba lideri Ekrem el Kabi ve Asaib Ehli'l Hak lideri Kays el-Kazali Havice'de beraber görüntülendi. ABD hükümeti Mehdi el Mühendis'i, İran Kudüs Güçleri komutanı Kasım Süleymani'nin danışmanlarından biri olarak tanımlarken diğer iki milis grup da İran bağlantılarıyla tanınıyor.

ABD'nin 'terör listesinde' olan ve Irak için tehdit oluşturduğu ifade edilen Kays el Kazani ve Ekrem el Kabi IŞİD'e karşı yürütülen operasyonlarda aktif olarak görev alıyor. Harekeu'n Nuceba lideri Ekrem el Kabi, geçmişte İran dini liderinin emir vermesi halinde Irak hükümetini devirebileceğini söylemişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.