IŞİD propaganda filminde özel silahlarını sergiledi

IŞİD propaganda filminde özel silahlarını sergiledi

Yayınlanan son filmde çatışma görüntülerinin yanında IŞİD'in kendi ürettiği silah ve mühimmatların da tanıtımına yer verilmiş. 

IŞİD geçtiğimiz gün Musul ile ilgili yeni, dördüncü uzun propaganda filmini yayınladı. Film yaklaşık olarak 45 dakika. Yayınlanan bu propaganda filminde çatışma görüntülerinin yanında IŞİD'in kendi ürettiği silah ve mühimmataların da tanıtımına yer verilmiş. 

Çatışma ve bombalı araç saldırılarına ait görüntülerin yer aldığı filmde asıl verilmek istenen mesaj farklı. Propaganda filminde konuşan yerli ve yabancı savaşçılar verdiği ortak mesaj, "cihad topraklarına" gelemeyenlerin kendi yaşadıkları yerlerde saldırılar düzenlemesi. Bu istek filmde bir takım görsellerle de desteklenmiş.

Filmde yer alan görüntülere göre bu hava aracı bir "kamikaze drone". Drone ile yapılan saldırının ayrıntılı bir görüntüsü yok. Sadece kalkış anından bir kare ve dalışa geçtiği an olduğu iddia edilen bir görüntüye yer verilmiş. 

IŞİD'in geliştirdiği 'kamikaze drone' taşıdığı patlayıcı ile hükümet güçlerinin arasına dalış yapıyor:

 





IŞİD'in kendi üretimi olan anti tank silahı. IŞİD bu silahı Musul Operasyonu'nun batı yakasında kullanmaya başladı. Operasyonu takip edebildiğim kadarıyla kentin doğu yakasında bu silahın kullanıldığı bir görsele denk gelmedim. Silah IŞİD tarafından sadece zırhlı araçlara karşı değil, bina ve askeri personele karşı da kullanılmakta.





Silahın üretimi ile ilgili verilen görüntülerden sonra test aşamasındaki görüntülere de yer verilmiş. Ağır çekim verilen görüntüde silahta kullanılan mühimmat açık olarak gözükmekte.


IŞİD'in geliştirdiği, üzerine tank mayını yerleştirdikleri bir araç. İddiaya göre bu araçla Irak güçlerine ait bir Hummer'ı imha ediyorlar.


73mm SPG-9 topu da IŞİD'in ürettiği silahlar arasında gösterilmiş. Silah aslen Rus menşeli ancak Çin, İran ve başka ülkelerce de üretiliyor. Anti tank ve anti personel mühimmat çeşidi bulunan top Irak güçleri tarafından da oldukça fazla kullanılmakta. 

Silahın orjinalinin Irak ve Suriye sahasında oldukça pahallı olması IŞİD'i böyle bir çözüme itmiş olabilir. Mühimmat olarak ise kendi orjinal mühimmatı kullanıyorlar.

 





Üretimden sonra silahın lazer kullanılarak silahın sıfırlanış görüntülerine de yer verilmiş.


IŞİD'in yaptığı RPG-7 üretiminden kareler:




IŞİD'in kendi üretimi olan küçük bombalar. Bu bombalar belli bir dönem drone saldırılarında kullanıldı. Sonrasında daha çok otomatik silahların ucuna takılan bir aparat ile çatışmalarda kullanılmaya başlandı. 

Mühimmat silahın ucundaki aparata yerleştiriliyor ve manevra fişeği ile ateşleme sağlanıyor.






IŞİD'in geliştirdiği diğer sofistike silah sistemleri:


Propaganda filminde göze çarpan bir diğer silah ise, SA-7 alçak irtifa omuzdan atılan ısı güdümlü hava savunma silahı. Bu silahın kullanılabilmesi için bataryasının olması gerekiyor. Bu özel bir batarya ve tek kullanımlık olması gibi ayrıntılar içerdiğinden, görüntülere bakılırsa IŞİD'in kenti batarya sistemini geliştirdiği anlaşılıyor. 




Bu görüntüde kablonun silaha bağlı olan ucu batarya kısmı. IŞİD'linin cebindeki de büyük ihtimalle hedefi gördüğünde silaha bağlayacağı, kenti geliştirdikleri batarya veya yedeği.


Musul'da beyaz fosfor kullanımı IŞİD tarafından da görüntülenmiş:​

,


Propaganda filminde yer alan Musul'da savaşan yabancı uyruklu IŞİD savaşçıları:






Her ne kadar Musul'dan çatışma görüntüleri yer alsa da filmin ana mesajı (savaşçıların da konuşmalarından anlaşıldığı kadarıyla) başka ülkelerde yaşayan sempatizanlara yaşadıkları ülkelerde eylem/saldırı gerçekleştirme yönünde mesaj vermek, çağrıda bulunmak.

Filmin son birkaç dakikasında konuşan IŞİD'in sözcüsü aşağıdaki görüntüler eşliğinde savaş sahasında olmayan sempatizanlara seslenerek onlara yaşadıkları ülkelerde eylem yapma çağrısında bulunuyor. 





Bu çalışma Halid Abdurrahman* tarafından Mepa News okurları için hazırlandı.


*Halid Abdurrahman, bağımsız bir gazeteci ve yazar. Ortadoğu araştırmaları ve küresel çatışmalara dair analizleri ile tanınıyor. Hiç bir kuruma bağlı olmayan Abdurrahman, kişisel blogu ve sosyal medya sayfası aracılığıyla yayımlarını takipçileriyle buluşturuyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.