IŞİD Rakka'da Rejime Kaybettiği Yerleri Geri Aldı

IŞİD Rakka'da Rejime Kaybettiği Yerleri Geri Aldı

Suriye rejimi son dönemde başlattığı operasyonda Rakka ilinde bulunan Tabka Hava Üssü'ne 7 kilometre kadar yaklaşmıştı.

Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren IŞİD, Rakka bölgesinde uzun bir dönemdir Esed rejimi tarafından başlatılan operasyonlar ile kaybettiği bölgeleri ani bir saldırı ile tekrar ele geçirdi. 

Bilindiği gibi Suriye rejimi geçtiğimiz üç hafta boyunca IŞİD'e karşı Tabka hava üssü civarında büyük bir saldırı başlatmış ve bu üsse 7 kilometre kadar yaklaşmıştı. Rakka, IŞİD'in başkenti olarak tanımlanıyor. Ancak İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye rejiminin daha önce Rakka operasyonunda kazandığı tüm bölgeleri kaybettiğini açıkladı. Rejim, Rakka'dan 40 kilometre, Tabka'dan 25 kilometre daha uzak bir alana gerilemek zorunda kaldı.

IŞİD, Irak, Suriye ve Libya'da son dönemlerde ağır baskı altında. Ancak, Rus uçakları tarafından desteklenen Suriye rejimine karşı  Rakka'daki başarısı IŞİD'in hala güçlü atılımlar yapabileceğini gösteriyor.

IŞİD son dönemde savaştığı yapılara karşı büyük çaplı bombalı araç saldırıları düzenliyor. Suriye rejimi, 2014 yılının Ağustos ayından bu yana Rakka ilinde hiç bir etkinliğe sahip değildi. IŞİD bu dönemde Tabka Hava Üssü'nü ele geçirmiş ve çok sayıda rejim askerini öldürmüştü.

Rakka operasyonunda son durum haritası [Siyah: IŞİD, Kırmızı: Rejim, Yeşil: Muhalifler]

IŞİD'e bağlı Amaq haber ajansı, IŞİD güçlerinin rejim tarafından bombalanan Savra petrol üssünü kontrol ettiklerine dair bir video yayınladı. Rejim güçleri Savra petrol üssünü Pazar günü ele geçirmiş ancak aradan geçen birkaç saat içinde yeniden kaybetmişti.

Suriye rejime ordusuna yakın olarak bilinen gazeteci İyad el Hüseyin Facebook sayfasında, özel güçlerin her ne kadar bölgeden çekilse de saatler içinde tekrar döneceklerini iddia etti ve ordunun yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu bazı pozisyonlarından geri çekilmek zorunda kaldığını belirtti. El Hüseyin, Tabka'ya yönelik saldırının devam ettiğini ve çatışmanın farklı bir boyut kazanacağını ileri sürdü ancak ayrıntı vermedi. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmalarda son iki günde IŞİD'in 40 rejim askerini öldürdüğünü ve çatışmaların başlangıcından itibaren ölen rejim askeri sayısının 93'e ulaştığını belirtti. Bununla birlikte çatışmalarda, 126 IŞİD üyesinin de öldürüldüğü bilgi notuna eklendi. 

Gözlemevi ayrıca, IŞİD'in Rakka'dan bölgeye 300 kişilik bir destek birimi naklettiğini de bildirdi. 

Kaynak: Mepa News ve AP

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.