IŞİD, Telafer yakınlarında 'drone aracı' düşürdü

IŞİD, Telafer yakınlarında 'drone aracı' düşürdü

Türkmen kentine yönelik operasyonda karadan ilerleyen İran destekli milis güçlere, ABD hava desteği sağlıyor.

IŞİD, Musul'un 60 km batısındaki bulunan Türkmen kenti Telafer'in yakınlarında bir drone (insansız hava aracı) düşürdüğünü duyurdu. Örgüt tarafından paylaşılan videoda, ABD yapımı MQ-9 tipi ateşleme özelliği olan bir drone'un süzülerek yere çakıldığı görülüyor. 

(Video alternatif link)

MQ-9 Drone aracı

MQ-9 Reaper (ilk adı RQ-9 Predator B) "General Atomics Aeronautical Systems" tarafından Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri, Birleşik Devletler Donanması ve İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri için geliştirilmiş insansız hava aracı (İHA)dır. MQ-9 ilk vurucu İHA'dır.MQ-9 Reaper UAV nin turboprop motoru saatte 250 knot hız yapmasını ve 40.000 feet irtifaya çıkmasını sağlıyor. MQ-9 Reaper UAV nin uçuş süresi ise 20 saat. MQ-9 Reaper UAV 1.5 ton ağırlığında mühimmat taşıma kapasitesine sahip. (Hellfire füzeleri ve GBU-12 Lazer Güdümlü Bombalar).

Telafer'de neler yaşanıyor?

Telafer'e yönelik başlatılan operasyona Türkiye'nin mezhep eksenli savaşı kızıştıracağı öngörüsü ile karşı çıktığı İran destekli Haşdi Şabi örgütü liderlik ediyor. Haşdi Şabi, Telafer operasyonunda yer almaması çağrılarını 'iç işlerine müdahale' olarak gördüğünü açıkladı. Her türlü dış müdahaleyi reddettiklerini belirten, diğer bir Şii milis gücü olan Asaib Ehlil Hak Hareketi’nin askeri sözcüsü Cevad el Tıybavi yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin (Irak Başbakanı Haydar) el İbadi’ ye Haşdı Şabi’nin Telafer’e girmemesi uyarısına Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi terörü destekleyen ülkeler destek vermiştir” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Haşdi Şabi’nin Telafer operasyonuna yönelik, “Telafer ve Sincar bizim hassas hedeflerimiz. Haşdi Şabi burada terör estirirse kesinlikle buna cevabımız farklı olur” diye konuşmuştu.

IŞİD, Irak'ın en büyük ilçesi konumundaki Telafer'i 15 Haziran 2014'ten bu yana elinde tutuyor. İlçeye 3 km uzaklıkta bulunan Haşdi Şabi güçleri, 70 bin kişinin yaşadığı kenti ele geçirerek Musul'u tamamen bir kuşatma altına almak istiyor. 

Kaynak: Mepa News, Wikipedia

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.