IŞİD yeniden Palmira'ya girdi

IŞİD yeniden Palmira'ya girdi

IŞİD, Mart ayında rejime kaybettiği antik kent Palmira'ya yeni bir saldırı başlattı.

IŞİD'e bağlı A'mak Haber Ajansı geçtiğimiz gün cihat yanlılarının Humus eyaletinde yer alan "Palmira'daki Suriye Ordusu ve militanlarına bir saldırı başlattığını" ilan etti. A'mak Haber Ajansı'nın bir başka haberine göre Şa'ar gaz sahasındaki ve yakın kasaba Huvaysis'teki kontrol noktalarında 50 rejim askeri öldürüldü.

Verilen kayıp sayılarını doğrulamak oldukça zor olsa da diğer kaynaklar da onlarca rejim askerinin öldürüldüğünü yahut esir alındığını bildiriyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi IŞID tarafından Humus kırsalında rejime düzenlenen saldırılarda öldürülen rejim askeri sayısının "26'dan az olmadığını" belirtti. Palmira'daki durumu gözlemleyen bir Twitter hesabı da onlarca rejim askeri ve militanın hastanelere götürüldüğünü iddia etti.

Rejime bağlı bir askeri kaynak "El Masdar"a cihat yanlılarının rejimin Huvaysis'teki ilk savunma hattını bir bombalı araç saldırısıyla kırdığını söyledi. A'mak Haber Ajansı'nın "bölgede bir şehadet eylemi düzenlendiğine" dair haberi bu bilgiyle uyuşuyor.

Rejime bağlı SANA ise çatışmaların yaşandığını doğruladı fakat IŞİD'in püskürtüldüğünü iddia etti.

Ancak IŞİD'in propaganda kolu çatışmalardan videolar ve fotoğraflar yayınlamaya devam ediyor. Bir fotoğrafta cihat yanlıları tarafından ele geçirilen, birkaç çadırdan oluşan derme çatma kontrol noktası görülüyor.

A'mak Haber Ajansı'nın bir videosunda, esir alınan bir rejim subayı ve üç asker yer alıyor. Bazı bilgilere göre IŞİD, antik kent Palmira’yı yeniden ele geçirmek istiyor. Rusya, Suriye ordusu ve İran destekli milisler Palmira'yı Mart ayında IŞİD'den ele geçirmişti. O günden bu yana IŞİD şehir çevresinde defalarca saldırılar düzenlemiş ve bu saldırılarda Rus askerleri ve helikopterleri de hedef alınmıştı. Temmuz ayında bir Rus helikopteri düşürülürken IŞİD Kasım ayında bölge yakınlarında Rusya'ya ait bir helikopteri yere yakın olduğu bir sırada anti tank füzesiyle vurarak imha etmişti.

Savaşın başından bu yana birkaç kez el değiştiren Şa'ar gaz sahası çevresindeki çatışmalar devam ediyor. IŞİD'in Palmira şehrine doğudan giriş yaptığı, çatışmaların yoğunlaştığı ve Rusya'ya bağlı askerlerle danışmanların bölgeden çekildiği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.