IŞİD'den Özbek savaş ağası Raşid Dostum'a bombalı saldırı

IŞİD'den Özbek savaş ağası Raşid Dostum'a bombalı saldırı

Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Dostum'u Ankara'dan Kabil'e taşıyan uçağın iniş yapmasından kısa süre sonra havaalanı civarında patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre 11 kişi öldü.

Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşid Dostum'u Ankara'dan Kabil'e taşıyan uçağın iniş yapmasından kısa süre sonra havaalanı civarında patlama meydana geldi. 

Bir süredir Türkiye'de bulunan Dostum'u taşıyan uçağın yaklaşık yarım saat önce Kabil Havaalanı'na inmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Yardımcısı kendisini karşılayan yetkililer ve taraftarlarıyla selamlaştı. 

Havaalanındaki AA muhabirinin bildirdiğine göre, Dostum'u taşıyan konvoyun evine gitmek üzere harekete geçmesinin hemen ardından, yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. 

Patlamanın ardından havaalanı civarında internet kesildi. 

Ölenlerin arasında Dostum'un korumaları da var

Olayın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Dostum, intihar saldırısı sonucu gerçekleştiği anlaşılan patlamada, ilk belirlemelere göre kendisini koruyan güvenlik görevlilerinden 9'unun öldüğünü ve yaralananlar olduğunu ifade etti. 

11 kişi öldü, 48 kişi yaralandı

Afganistan Sağlık Bakanlığı, patlamada 11 kişinin yaşamını yitirdiğini, 48 kişinin yaralandığını açıkladı. 

Yetkililer ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe edildiğini bildirdi. 

Dostum'un danışmanlarından biri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ölenler arasında Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısının korumalarının da bulunduğunu söyledi. 

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Raşid Dostum'u hedef alan bombalı saldırının sorumluluğunu IŞİD'in Afganistan'daki yapılanması üstlendi.

Örgütün sosyal medya ağları üzerinden yapılan açıklamada, canlı bomba yeleği giymiş bir savaşçının saldırıyı düzenlediği ifade edildi.

Açıklamada, Raşid Dostum'un ülkeye gelişi sebebiyle düzenlenen karşılama töreninin hedef alındığı belirtildi.

Süreç

Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşid Dostum, siyasi rakibine işkence ve tüfek namlusuyla cinsel istismarda bulunmakla suçlandığı için geçtiğimiz sene Türkiye'ye sığınmıştı.

Dostum taraftarlarının Afganistan'da başlattığı gösteriler sonrası Birinci Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın Afganistan'a yeniden dönmesi gündem olmuştu.

Kaynak: AA, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.