IŞİD'in keskin nişancı filmi: 'PKK'nın her hareketini takip ediyoruz'

IŞİD'in keskin nişancı filmi: 'PKK'nın her hareketini takip ediyoruz'

IŞİD'in Rakka ile ilgili yayınladığı keskin nişancı filmini inceledik.

Kadraj | Mepa News

IŞİD, geçtiğimiz gün Rakka ile ilgili yeni bir propaganda videosu yayınladı. Yaklaşık 5 dakikalık filmde IŞİD'in bölgedeki keskin nişancı eğitimleri ve saldırılarına yer verilmiş. 

Filmin başlarında IŞİD savaşçılarının saldırıya hazırlık amacıyla bir evin duvarında delik açmaları gösteriliyor. 'Fare deliği' olarak nitelendirilen bu hazırlık, düzenli ordu ve gerilla keskin nişancılarının şehir savaşlarında oldukça sık kullandığı bir taktik.

Delik açıldıktan sonra keskin nişancı, yardımcısı ile birlikte koordineli olarak hareket eder.


Sonrasında ise ateş etmek için hazırlanan keskin nişancı ve hedefi gözetlemekte olan yardımcısının görüntülerine yer verilmiş. Aynı zamanda saldırının kaydedilebilmesi için de bir kamera hedefe doğru sabitlenmiş olarak görülüyor.

Yardımcı, elindeki mesafe dürbünü ile -özellikle- görüntülenmiş. Dürbün ABD menşeli bir firmaya ait.



Filmin başlangıcındaki kısa girişte gösterilen silah ise, Avusturya yapımı 'Stery Aug' piyade tüfeği. A2 serisinden olduğu tahmin edilen, 5.56mm mühimmat kullanan bu silahın uzun mesafelerde keskin nişancı tüfeği olarak kullanılması pek uygun olmasa da, Rakka gibi kent merkezlerinde yaşanan çatışmalarda oldukça etkili olarak kullanılabilir. Kullandığı mühimmatın çapı sebebiyle uzak mesafelerden etkili atışlar yapılabilmesinin oldukça güç olduğunu ekleyelim. 


Stery Aug A2

IŞİD savaşçılarının silah üzerinde kendi yaptıkları değişikliklerden bahsetmek gerekirse, dürbün ve 'bipod' yani çatal ayağın silaha sonradan eklendiği anlaşılıyor. Ayrıca silaha tahminlerime göre el yapımı olan bir de susturucu takılmış. Bu da zaten atış yapılacak mesafenin kısa olduğunun başka bir ispatı.


Görüntülerin devamında, IŞİD savaşçılarının keskin nişancı silahları ile ilgili dersi görüntülenmiş. Derste ABD yani batı ülkelerinin çoğunun kullandığı keskin nişancı ölçü ve cetvelleriyle eğitim verildiği görülüyor.

Rusların ve birçok doğu ülkesinin kullandığı sistemin farklı olduğunu da ekleyelim. Neden ABD/Batı sisteminin kullanıldığına gelirsek, bunun sebebini iki maddede açıklayabiliriz. Birincisi, ABD silahlarının bölgedeki bolluğu, ikincisi ise, ABD ile birlikte Batı ülkelerinin kullandığı keskin nişancı ölçü ve hesaplamalarının, Rusya, yani doğunun kullandığından daha hassas olması. Dolayısıyla ABD silah ve sisteminin kullanılması daha isabetli atışlar demek.



Propaganda filminin ilerleyen kısımlarında ateş etmek üzere hazır bulunan bir IŞİD savaşçısı ABD menşeli M-16 tüfeği ile görülüyor. Bir önceki değerlendirmede yer aldığı gibi bu tüfekte de belli eklemeler yapılmış. Dürbün, susturucu ve çatal ayak (bipod) gibi. Bu piyade tüfeği de 5.56mm mühimmat kullanıyor ve uzun mesafelerden pek etkili olmasa da şehir içinde oldukça etklili olarak kullanılabilir.

Burada şunu eklemek gerekli, bu atış sahnelerinin filme sonradan eklendiği anlaşılıyor. Yani bu atış görüntülerinin çoğu keskin nişancı operasyonu sırasında çekilmiş görüntüler değil.


Bu sahnenin devamında, Rakka kent merkezinde YPG/PKK güçlerine yönelik düzenlenmiş bir keskin nişancı saldırısına ait görüntülere yer veriliyor. 


Görüntüde hedef alınan PKK'lı isabet alıp yere düşüyor. Ardından diğerleri de geldikleri yöne doğru kaçmaya başlıyorlar.


Propaganda filminin devamında, isminin 'Zeyd Azeri' olduğu belirtilen IŞİD savaşçısı Rakka'da devam eden operasyon ile ilgili bilgiler verip, savaştıkları tarafa tehditler yöneltiyor.


Rakka'ya yönelik saldırının başlamasıyla karşı taraftan 250 kişinin keskin nişancı atışlarıyla öldüğünü veya yaralandığını ekleyen Zeyd Azeri, Rusça yaptığı konuşmada IŞİD'in keskin nişancılarının düşmanın her hareketini gözlemlediğini ifade ediyor.


PKK'lılara yönelik başka keskin nişancı saldırılarının da yer verildiği filmin devamında, Rakka kenti doğusunda hedef alınan bir PKK'lı yer alıyor. Propaganda filmindeki bu PKK savaşçısının keskin nişancı saldırısı sonrası isabet aldıktan sonra düştüğü gözlemleniyor.


Aşağıdaki görüntüde de aynı şekilde Rakka kenti güneyindeki bir bölgede bir PKK'lının keskin nişancı saldırısı ile vurulduğu görülüyor.


IŞİD'in Rakka kent merkezi doğusunda düzenlediği bir diğer keski nişancı saldırısında hedef alınan PKK'lı:


Filmin devamında IŞİD'in Rakka kent merkezinde Ramazan ayının 10'uncu gününden Şeval ayının 10'uncu gününe kadar geçen bir aylık sürede düzenlediği keskin nişancı saldırıları ile ilgili rakamlara yer verilmiş.


İfade edilen bu rakamlara göre, kent merkezinin farklı bölgelerinde bir ay içinde düzenlenen keskin nişancı saldırılarında, PKK güçlerinden 164 kişi öldü, 90 kişi yaralandı.


Bu analiz Halid Abdurrahman* tarafından Mepa News okurları için kaleme alındı.


*Halid Abdurrahman, bağımsız bir gazeteci ve yazar. Ortadoğu araştırmaları ve küresel çatışmalara dair analizleri ile tanınıyor. Hiçbir kuruma bağlı olmayan Abdurrahman, kişisel blogu ve sosyal medya sayfası aracılığıyla yayımlarını takipçileriyle buluşturuyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.