İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler

Dünya üzerindeki birçok İslami kurum, kuruluş ve şahsiyetler Türkiye'de yaşanan darbe girişimi hakkında mesajlar yayımladı.

15 Temmuz gecesi Fethullah Gülen yanlısı olduğu ileri sürülen bir grup asker tarafından başlatılan darbe girişimin etkileri sürüyor. Yaşanan darbe girişimi sonrası Türkiye'nin birçok kentinde binlerce vatandaş protesto gösterileri gerçekleştirdi. Ülke genelinde yaşanan çatışmalarda 265 kişinin öldüğü açıklandı.

İslam dünyasından da Türkiye'de yaşanan gelişmeler hakkında peş peşe açıklamalar geldi. 

İslam İşbirliği Teşkilatından yapılan açıklamada darbe girişimine karşı seçilmiş hükümete destek mesajı geldi. Açıklamada bu ifadeler kullanıldı. 

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki meşru seçilmiş yönetimi destekliyoruz. Bölge ve İslam aleminin güvenliğinin temelini oluşturan Türkiye'nin güvenlik ve istikrarı için her türlü darbe ve gayrimeşru müdahaleye karşıyız. Türkiye halkının seçimine saygı gösterilerek olası sorunların anayasal kurumlar aracılığıyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz."

Suriye muhalefeti

Suriye'deki Şam merkezli rejim muhalifi Ceyşul İslam grubu Türkiye'de bir grup subayın düzenlediği darbe girişimine karşı bildiri yayınladı.

Yayınlanan açıklamada Türk hükumeti ve halkının darbecilere karşı kazandığı bu galibiyetin aynı zamanda Suriye halkı için de zafer niteliği olduğu belirtildi.

İşte İslam Ordusu Genel Komutanlığı tarafından yayınlanan o bildiri:


Suriye'de faaliyet gösteren diğer bir muhalif askeri grup olan Ahrar'uş Şam da bir bildiri yayımlayarak, "Türkiye'de seçilmiş hükümete karşı gerçekleştirilen darbe girişimini" kınadı:


Suriye'de muhalif askeri birliklerin koalisyon yapısı olan Fetih Ordusu'nun ileri gelen liderlerinden biri olan Dr. Abdullah Muhaysini de sosyal medyada konu ile ilgili değerlendirmede bulundu. Muhaysini, darbe girişimine karşı sokağa dökülen halka desteklerini bildirdi ve "Allah'ım zayıf insanlara yardım et, onları huzura kavuştur" duasında bulundu. 

Somali

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul ve Ankara'daki darbe  girişimini kınayarak, Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle  değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Selefi din adamları

Ürdün'de bulunan Selefi ilim adamlarından Ebu Muhammed El Makdisi ve Ebu Katade el Filistini de mesaj yayımlayanlar arasındaydı. Sıklıkla Ürdün yönetimi ve ordusu ile karşı karşıya geldiği bilinen El Makdisi, "Türkiye halkının darbeye karşı koyması takdire şayandır. Bazıları Türkiye halkını neden övdüğümüzü anlamıyor. Türkiye halkı yapılması gereken dini bir kuralı gerçekleştirdi. İki mefsedetten (zararlıdan) büyük olanın küçük olanıyla defedilmesini gerçekleştirdi. Darbeyi tekbirlerle başarısız kılan Türk halkı Şeriatla yönetilmeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı. El Filistini ise mesajında, "Erdoğan beni temsil etmiyor ama ben solcu halk partisi, laik ve benzeri Atatürkçü rakiplerine karşı zaferine sevinir ve ona her zaman hayır dilerim" dedi.

Arap önde gelenleri

İleri gelen Filistinli yazarlardan, Arap Araştırma Merkezi Başkanı Azmi bi Şara da ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk halkı darbeyi bozdu. Halkın çoğunluğu askerdeki çoğunluk ile bir oldu. Halktan darbeye karşı destek almak, halka karşı ordudan destek almak bir değildir." dedi. 

A Jazeraa'nin en ünlü program sunucusu Faysal Kasım, espirili bir dille Türkiye'deki darbe girişimini şöyle değerlendirdi: 

"Madem Türkiye halkı böyle olayları çat diye halledebiliyor, neden dizileri dört yüz bölüm yapıp gırtlağımızı kurutuyorlar" 

Fas

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin anayasal  düzenine karşı yapılan darbe girişiminin kabul edilemez olduğunu belirtildi.  Açıklamada, “Fas, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye ile her zaman dayanışma  içerisinde olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Katar

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı  telefonla arayarak, Katar'ın, anayasal meşruiyetin korunması, hukukun  uygulanması, güvenlik ve istikrarın muhafazası için alınacak her türlü önlemde  Türkiye'nin yanında olduğunu dile getirdi.

Pakistan

Pakistan'ın Başbakanı Navaz Şerif, FETÖ'nün İstanbul ve Ankara'daki  darbe girişimini kınadı. Şerif'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan  halkı ve hükümetinin en büyük dileğinin Türkiye'de huzurun en kısa zamanda tesis  edilmesi olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Pakistan, Türkiye halkı ve hükümeti ile dayanışma içerisindedir.  Türkiye'deki halkın iradesi ile oluşan demokratik sistemi ve demokratik yollardan  seçilmiş liderliğini destekliyoruz. Pakistan, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü  yıkma girişimini kınamaktadır. Pakistan halkı ve hükümeti, Türkiye'de huzurun en  kısa zamanda tesis edileceğini ümit etmektedir."

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan, kardeş Türkiye'de gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişiminin püskürtülmesinden,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve seçilmiş hükümet yönetiminde anayasasal çerçevede işlerin rayına oturmasından memnuniyet duyuyor." ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.