İslam Emirliği yönetimi ABD yaptırımlarını kınadı: Tartışmalı konular diplomasi ile çözülmeli

İslam Emirliği yönetimi ABD yaptırımlarını kınadı: Tartışmalı konular diplomasi ile çözülmeli

Afganistan yönetimi, kadınların eğitiminin ve STK'larda çalışmasının askıya alınmasını öne sürerek Taliban yöneticilerine yaptırım uygulayan ABD'yi kınayan bir açıklama yayımladı.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, ABD'nin kız öğrencilerin üniversite eğitiminin ve kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasının durdurulmasına gerekçe olarak Taliban yöneticilerine yaptırım uygulamasını kınadı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Taliban yöneticilerine ek vize kısıtlaması getirmesinin ardından bugün konuya ilişkin bir açıklama yayımladı.

Bakanlık açıklamasında, ABD'nin getirdiği yeni vize kısıtlamalarına atıfla "tartışmaya açık ve ihtilaflı meselelerin diplomatik kanallar aracılığıyla çözülmesi gerektiğine" vurgu yapıldı.

Söz konusu yaptırımların ikili ilişkilerin gelişimine mani olacağının belirtildiği Afganistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, baskı girişimlerinin problemleri çözme konusunda iki ülkeye fayda sağlamayacağına işaret edildi.

Ne olmuştu?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün, kız öğrencilerin üniversite eğitimini ve kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını askıya almaktan sorumlu olduğuna inanılan eski ve mevcut Taliban yöneticilerine ek vize kısıtlamaları uygulandığını açıklamıştı.

Blinken ayrıca, ek vize kısıtlaması getirilen Taliban yöneticilerinin birinci dereceden aile mensuplarının da söz konusu kısıtlamalara maruz kalabileceğine işaret etmişti.

ABD'nin "kadınlar ve kızlar olmak üzere tüm Afgan halkının haklarını ve temel özgürlüklerine karşı saygıyı teşvik etmek için her şeyi yapmaya kararlı olduğunu" söyleyen Blinken "Taliban'ın eylemlerini güçlü bir şekilde kınıyoruz." dedi.

Yaptırım ve ek vize kısıtlaması getirilen Taliban yöneticilerinin isimleri açıklanmadı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.