İslami hükümleri açıklayan Nureddin Yıldız'a soruşturma

İslami hükümleri açıklayan Nureddin Yıldız'a soruşturma

İlahiyatçı Nureddin Yıldız'ın, Kuran'da yer alan bir ayet hakkında 'şükredilmesi gerekir' demesi seküler-laik kesimde rahatsızlık yaratmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran'da yer alan bir ayeti 'şükür sebebi' olarak niteleyen İlahiyatçı Nureddin Yıldız hakkında soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Sosyal Doku Vakfı Onursal Başkanı Nurettin Yıldız hakkında açıklamaları nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçundan resen soruşturma başlattığı bildirildi.

Nureddin Yıldız'ın söz konusu sohbeti:

Nureddin Yıldız yaklaşık 2 sene önce yaptığı bir sohbette Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran'da yer alan; "(Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. Eğer itaat ederlerse, artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah, çok yücedir, çok büyüktür."* ayetini açıklarken bu buyruğundan dolayı kadınların Allah'a şükretmeleri gerektiğini söylemişti. 

Açıklamasında İslam peygamberi Hz. Muhammed'den de alıntı yapan Yıldız, söz konusu ayetin işkenceye ve can acıtmaya teşvik olmadığını belirtti. Ailelerin sorunlarını kendi içinde çözme eğiliminin kadınlar için de bir 'şükür sebebi' olması gerektiğini ifade eden Yıldız, ifadelerinin İslam geleneğinde üzerinde uzlaşı sağlanan bir hüküm olduğunun altını çizdi.

Yıldız ayetin arka planında bir can acıtmaya teşvik değil, sorunları evin içinde çözme mantığının yattığını şu sözlerle açıklamıştı:

"Ne diyor hadis-i şerifte, yüzüne vurmayacaksın, boyundan yukarısına vurmak yasak, göğüs kısmına vuramıyorsun, beline vuramıyorsun, cetvelden uzun bir sopa ile vuramıyorsun, elini yumruk yapıp vuramıyorsun, avucunun içiyle olduğu gibi vuramıyorsun, işkence yapmak ve acıtmak için değil deşarj olmak için vurduruyor Allah."

Öte yandan Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Cumhuriyet Başsavcılığımızca kadınların dövülmesine yönelik açıklamalar yapan Nurettin Yıldız hakkında TCK'nın 216 /1 maddesi kapsamında halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan dolayı resen soruşturma başlatmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyrulur.

*Nisa 34 - Diyanet İşleri Çevirisi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
11 Yorum