"İsmi aşırı sağ ile anılan Alman istihbarat şefi istifa edecek"

"İsmi aşırı sağ ile anılan Alman istihbarat şefi istifa edecek"

Almanya'nın Chemnitz kendinde aşırı sağcı bir grubun yabancı avına çıktığı görüntülere 'yalan haber' muamelesi yapan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen hakkında tartışmalar devam ediyor.

Almanya'da hükümet ortakları arasında krize yol açan iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen tartışması son bulmuyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) eski Genel Başkanı Martin Schulz ise, katıldığı bir televizyon programında, İstihbarat Şefi Maassen'ın ne zaman görevden alınacağını açıkladı.

Alman Birinci Kanalı ARD'de Anne Will'in yönettiği 'Anne Will' adlı programa konuk olan Martin Schluz, Maassen krizinin Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in değil Başbakan Angela Merkel'in sorunu olduğunu belirterek, "Ben Maassen'ın salı günü görevden alınacağından hareket ediyorum" dedi.

Hürriyet'ten Ali Varlı'nın haberine göre programı yöneten Will'in, "Alınmazsa hükümet dağılır mı?" sorusuna Schulz, "Şu dönemde hükümeti dağıtmak sorumsuzluk olur" cevabını verdi.

"Baştan beri yanlış biri"

Aynı programa konuk olarak katılan Sol Partili Federal Meclis Başkanvekili Petra Pau da Maassen'ı eleştirdi. Pau, "Maassen baştan beri o görev için yanlış biri. Federal Meclis'te kurulan NSU Komisyonu'nun çalışmalarını bloke etti" dedi. 

SPD Genel Başkanı Andrea Nahles, Maassen'ın görevden alınmasında ısrarlı. Offenbach kentinde konuşan Nahles, "Maassen gitmek zorunda" dedi.

Ne olmuştu?

Almanya, Chemnitz kentinde göçmenlerle tartışan bir Almanın bıçaklanarak öldürülmesi sonrası protesto gösterileri düzenleyen aşırı sağcıların 'yabancı avına' çıktığına dair raporlarla sarsılmıştı. 

Olayla ilgili görüntülerin sahte olabileceğini savunan Maassen, olayların 'sol kesimler ve taraflı medya tarafından' çarptırıldığını iddia etmişti. Uzmanlar ve görgü tanıkları ise görüntülerin gerçek olduğu dile getirmişti. 

Bunun üstüne Maassen'ın 2017 BfV raporundaki bazı bilgileri, kamuoyuna açıklanmasından önce, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden siyasetçilere verdiği öne sürüldü.

Daha önce 'bakanlık görevinde bulunmasa Chemnitz'de sokağa dökülenlere katılmış olacağından' söz eden CSU'lu İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise kendisine bağlı Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın başkanına destek çıktı.

Meclise hitabında Maassen'a güveninin tam olduğunu söyleyen Seehofer, BfV başkanının izlediği tutumu meclisin ilgili komisyonlarına 'kapsamlı' şekilde açıkladığını, 'radikal sağcılara karşı ikna edici bir pozisyon sergilediğini' savundu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.