İspanya İlk Kez Erken Seçime Gidiyor

İspanya İlk Kez Erken Seçime Gidiyor

İspanya, Franco diktatörlüğünün ardından 1970’de demokrasiye geçmesinden bu yana ilk kez erken seçime gidiyor.

İspanya’da geçen aralık ayında yapılan genel seçimlerin ardından hiçbir partinin hükümet oluşturamaması ve bunun için tanınan sürenin de 2 Mayıs'ta dolması üzerine Kral 6. Felipe parlamentoyu lağvetti ve  26 Haziran’da erken genel seçimlere gidileceğini duyurdu. DW'nin haberine göre; İspanyol yasaları uyarınca hükümeti kurma süresinin dolmasının ardından 54 gün içinde seçimin yenilenmesi gerekiyor.

Mutlak çoğunluk sağlanamadı

20 Aralık 2015’te yapılan genel seçimden şimdiye kadar iktidardaki muhafazakar Halk Partisi (PP) en güçlü parti olarak çıktı ama mutlak çoğunluğu sağlayamadı. İki yeni parti, solcu Podemos (Başarabiliriz)  ile liberal Ciudadanos (Vatandaşlar) iki haneli oy oranları ile parlamentoya girmeye başarabilmişlerdi. Ancak ikinci güçlü parti konumundaki Sosyalist İşçi Partisi de (PSOE) parlamentodan güven oyu alabilecek bir koalisyon hükümeti kuramadı. 350 sandalyeli İspanya parlamentosuna PP 132, PSOE 90, Podemos 69, Ciudadanos 40 temsilci yollamıştı.

Erken genel seçimler için seçim kampanyaları 10 Haziran'da başlayacak. Büyük halk partilerinin Aralık 2015'teki aynı adaylarla seçime gitmesi bekleniyor. Kurucu İspanya Meclisi'nin ise temmuz sonunda toplanması öngörülüyor. Yeni başbakan seçilinceye kadar şimdiki Başbakan Mariano Rajoy bu görevi geçici olarak yürütecek. 

Erken seçimden nasıl bir sonuç çıkabilir?

Anketlere göre Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomik gücüne sahip olan İspanya'da Mariano Rajoy'un lideri olduğu Halk Partisi'nin (PP) geçen seçimden biraz daha iyi bir sonuçla yine birinci parti olarak çıkacağı tahmin ediliyor. Yine anket sonuçlarına göre Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) sadece yüzde 20'ler dolayında oy taplayacağı, erken genel seçimin sonucunu ve olası koalisyonu ise özellikle liberal Ciudadanos ile solcu Podemos partilerinin belirleyeceği yorumları yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.