İspanya Suudi Arabistan'a bomba satışına devam edecek

İspanya Suudi Arabistan'a bomba satışına devam edecek

İspanya Suudi Arabistan’a 400 adet bomba satışını onayladı.

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell dün  yaptığı açıklamada, Yemen’deki savaşta Suudi rolünün getirdiği endişeler sebebiyle askıya alınan 400 adet lazer güdümlü bomba satışının gerçekleştirileceğini duyurdu.

Bakan, “Verilen karar bu bombaların bir önceki hükümet tarafından 2015 yılında varılan anlaşmada verilen sözün yerine getirilmesi için teslim edilmesi yönünde oldu” ifadesini kullandı.

Aralarında Uluslararası Af Örgütünün de bulunduğu insan hakları örgütleri Suudi Arabistan ve müttefiklerine batılı silah sistemlerinin satışını öngören anlaşmaları kınadı.

"Suudi Arabistan 10 binden fazla kişiyi öldürdü"

Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Yemen’de devam eden savaş sürecinde 10.000’den fazla kişiyi öldürdüğünü, 8.4 milyon insanı da açlık tehlikesi ile baş başa bıraktığını söylüyor.

Borrell, birçok bakanlığın mesele üzerinde bir hafta boyunca mesai harcadığını ve anlaşmayı üç defa gözden geçiren komisyon tarafından satış için gerekli onayın verildiğini söyledi ve “anlaşmayı yerine getirmemek için bir sebep bulamadık” diye ekledi.

Bombaların Yemen’deki siviller üzerinde kullanılmayacağına dair İspanya’nın herhangi bir garanti alıp almadığı sorusuna bakan, lazer güdümlü bombaların hedefini “bir metre hata ile muazzam bir hassasiyetle” vurduğu cevabını verdi.

“Bu tür bombalar, türünün daha az gelişmiş örneklerinin kullanıldığı saldırılardaki gibi hepimizin kınadığı trajedilerin yaşanması olasılığını ortadan kaldırmaktadır.”

Bombaların satışının durdurulması İspanya’da bir takım endişelere neden olmuştu zira bir devlet şirketi olan Navantia, Temmuz ayında körfez krallığına büyük bir meblağ karşılığında savaş gemisi inşa etmek üzere bir mutabakat imzalamıştı.

Temmuz ayında iktidara gelen Sosyalist hükümetin Savunma Bakanı, geçen ay yaptığı açıklamada şu anki yönetimin sivillere karşı kullanılma ihtimali olan hiçbir silah satışına onay vermediğini ve önümüzdeki dönemde ülkenin silah satışı kriterlerini gözden geçireceklerini söylemişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.