İspanya'da İncilsiz ve haçsız hükümet yemini

İspanya'da İncilsiz ve haçsız hükümet yemini

İspanya'da Sosyalist Parti (PSOE) lideri Pedro Sanchez, yemin ederek başbakanlık görevine başladı.

İspanya'da 1975'te Franco'nun ölümünün ardından 1977'de demokrasiye geçilmesinden beri ilk kez parlamento tarafından başbakanın düşürülmesini sağlayarak tarihe geçen PSOE lideri Pedro Sanchez, Madrid'deki Zarzuela Sarayı'nda Kral 6. Felipe'nin önünde yemin etti.

Görevi muhafazakar Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy'dan devralan 46 yaşındaki Sanchez, ilk kez başbakan oldu.

Anayasaya el bastı

İspanya tarihinde ilk kez İncil veya haça yer verilmeyen yemin töreninde Sanchez, Anayasa'ya el basarak yemin etti.

İspanya'da gensoruyla başbakanlık görevine gelen ilk isim olan PSOE liderinin kısa süre içinde kabinesini kurması bekleniyor.

Mecliste ittifak şart

Ancak 350 sandalyeli mecliste sadece 84 üyeye sahip PSOE'nin yasa tasarılarını kabul ettirmek için radikal solcu Podemos ve Katalan, Bask bölgelerinin ayrılıkçı partileriyle işbirliği yapması gerekecek.

PP de Senato'da mutlak çoğunluğu elinde bulundurduğundan, yasa tasarılarını veto edemese bile  kabul sürecini kuracağı komisyonla yavaşlatabilecek.

Ciudadanos erken seçim istiyor

Bunlara ek olarak son anketlerde birinci parti olarak öne çıkan neolibarel parti Ciudadanos (Yurttaşlar), PSOE azınlık hükümetini desteklemeyi reddediyor ve Sanchez'den derhal erken seçim ilanı talep ediyor.

Katalan sorunu

Sanchez ise 2020 seçimlerine kadar görevde kalmayı arzuluyor.

Çiçeği burnunda 'genç' başbakanı bekleyen en önemli sorunlardan biri, Katalonya krizi.

Sanchez, tek taraflı bağımsızlık ilanı Madrid tarafından akamete uğratılan Katalonya'ya 'İspanya Anayasası ve özerk yönetim statüsüne saygı çerçevesinde diyalog sürecini başlatmayı vaat ediyor.

PSOE liderinin zaman içinde tutuklu Katalan siyasetçi ve sivil toplum kuruluşları liderlerinin serbest bırakılması için inisiyatif alacağı da öngörülüyor.

Hükümeti düşüren yolsuzluk

2011'den beri ülkeyi yöneten Mariano Rajoy hükümetinin gerisinde yolsuzlık skandalları silsilesi var.

Bardağı taşıran, 1990'lar ve 2000'lerde PP'nin üst düzey yetkililerinin rüşvet karşılığı kamu-devlet ihaleleri dağıtmaları, aldıkları rüşvetlerle de seçim kampanyalarını finanse etmekle suçlandığı 'Gürtel olayı' davası.

24 Mayıs'ta PP'nin üst düzey yetkilileri ile işadamlarından oluşan 29 kişiye yolsuzluk suçlamasıyla toplam 351 yıl hapis cezası verildi.

PP'nin 1987-2010 yılları arasındaki Mali İşler Başkanı Luis Barcenas 33 yıl hapse mahkum edildi.

Mahkeme kararında, iktidar partisinin yıllarca rüşvete bulaştığını gösteren deliller bulunduğu ve Rajoy'un da tanık olarak dinlenmesi gerektiği belirtildi.

Katalonya'nın bağımsızlık ilanı gerekçelerinden biri de, ulusal bütçeye en çok katkı yapan bölge olmaları, ama Madrid'deki merkezi hükümetin yolsuzluğa batmış olması yüzünden katkının nereye gittiğinin belli olmaması ve bölgeye hizmet olarak geri dönmemesi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.