İsrail ABD aracılığıyla Lübnan ile görüşmeye hazır

İsrail ABD aracılığıyla Lübnan ile görüşmeye hazır

İsrail Enerji Bakanı, ülkesinin deniz sınırı anlaşmazlığını gidermek için Lübnan ile görüşebileceğini bildirdi.

İsrail, Doğu Akdeniz'deki petrol ve gaz araştırmalarına yönelik deniz sınırı anlaşmazlığını gidermek için ABD’nin arabuluculuğunda Lübnan ile görüşmeye açık olduğunu duyurdu.

ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi David Satterfield ile yapılan toplantının ardından İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in ofisinden yapılan açıklamada bu tür görüşmelerin sınırda anlaşma sağlanması yoluyla, her iki ülkenin de doğalgaz ve petrol rezervlerini geliştirmedeki çıkarları açısından yararlı olabileceği vurgulandı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Temsilcisi Jan Kubis ile bir araya gelerek BM’nin Lübnan’ın güney sınırının çizilmesine yardımcı olmadaki rolünü görüştü. Lübnanlı bir yetkiliye göre görüşmelerde BM’nin kara sınırının çizilmesindeki rolüne atıfta bulunuldu. Benzer şekilde Lübnan’ın güney sınırını belirlemede yardımcı olma potansiyeli üzerinde duruldu.

Avn, Kubis’e BM Genel Sekreteri’nin BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararını uygulanması için bir sonraki raporlarla ilgili yapılan hazırlıkları sundu.

Deniz sahası anlaşmazlığı

Lübnan ile İsrail arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik alanda deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.

İki ülke bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ederken, İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan ise BM’ye deniz sınır bölgesi ve İsrail ile aralarındaki münhasır ekonomik bölge sınırının çizilmesi çağrısında bulunuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.