İsrail'in açlığı silah olarak kullandığı Gazze'de gıda krizi yaşanıyor

İsrail'in açlığı silah olarak kullandığı Gazze'de gıda krizi yaşanıyor

İsrail'in abluka altında tuttuğu ve saldırılarına devam ettiği Gazze Şeridi'nde geniş kapsamlı bir gıda krizi yaşanıyor.

İsrail saldırıları ve ablukası sebebiyle Gazze Şeridi’nde temel gıda maddelerine erişim oldukça kısıtlı. Erişilebilir olduklarında bile Gazzeli siviller, fiyatlar sebebiyle birçok gıda maddesini satın almaya güç yetiremiyor.

Başta Gazze'nin kuzeyi olmak üzere birçok bölgede gıda maddelerine erişim, belli aralıklarla dağıtılabilen az miktarda unla sınırlı durumda.

Bazı pazar yerlerinde bulunabilen gıda maddelerinin fiyatları ise neredeyse hiçbir Gazzelinin karşılayamayacağı kadar pahalı.

Bölgede doktor olarak görev yapan Dr. Ahmed Kuta, 26 Şubat itibariyle bazı gıda maddelerinin ortalama fiyatlarını sosyal medya hesabından paylaştı.

Buna göre 1.5 litre içme suyu yaklaşık 60 lira, 1 kilo un 855, 1 kilo şeker ise 340 liraya tekabül ediyor.

Ancak birçok Gazzeli ya bunların hiçbirini almaya güç yetiremiyor ya da çok az miktarlarda satın alabiliyor.

Başta Kuzey Gazze olmak üzere gıdaya erişimin bu kadar kısıtlı olmasının neden İsrail'in uyguladığı tam abluka.

İsrail Mısır'ın Refah sınır kapısından girebilecek yardımların türüne ve sayısına sınırlama koymuş durumda.

Hamas ile ateşkes ve esir takası görüşmeleri yürüten İsrail'in Gazze halkını aç bırakarak müzakerelerde Hamas'a karşı elini güçlü tutma arayışında olduğu ifade ediliyor.

Kuzey Gazze'de insanlar açlıktan ölmemek için buldukları otları, taşımacılıkta kullandıkları atları ve hayvan yemlerini yemeye başladı.

Tam anlamıyla bir kıtlığın yaşandığı Gazze'deki astronomik gıda fiyatları ise şu şekilde:

gazze-fiyat.jpg

Kaynak: Mepa News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.