İsrail askerleri Gazze'deki soykırımlarına ilişkin videoları neden paylaşıyor?

İsrail askerleri Gazze'deki soykırımlarına ilişkin videoları neden paylaşıyor?

"Sadece İsrail rejimi için değil, savaş suçu işleyen İsrailli bireyler için de on yıllardır süren cezasızlık olayı bu noktaya getirdi."

Yara Hawari | Al Jazeera | Tercüme: Mepa News

Gazze'deki soykırımın başladığı Ekim ayından bu yana, İsrail askerleri sosyal medya platformlarında sadece katliam videoları olarak tanımlanabilecek görüntüler yayınlıyor. Bu videolarda askerler Filistinlilere karşı savaş suçu işlerken -çoğu zaman neşeyle- görülebiliyor.

Bir videoda dinozor kostümü giymiş bir İsrail askeri top mermilerini bir tanka yüklüyor ve mermiler Gazze'ye doğru ateşlenirken dans ediyor. Bir başka videoda ise bir asker, iki yaşındaki kızının doğum günü için bir patlamayı ona ithaf ederken görüntüleniyor. Saniyeler sonra arkasındaki Filistinlilere ait bir bina havaya uçuruluyor. Diğer videolarda İsrail askerleri açlık kampanyası sırasında Filistinlilere ait gıda malzemelerini ateşe verirken ve soyulmuş, toplanmış ve gözleri bağlanmış Filistinli sivillerle alay ederken görülüyor.

Sosyal medya platformlarında Filistinliler ve müttefikleri tarafından şok ve öfkeyle karşılanan bu videoların, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail rejimine karşı soykırım suçlamasıyla açılan davada delil olarak kullanılması gerektiği belirtiliyor. Gerçekten de Gazze'ye yönelik bu son saldırı, tarihte görsel olarak en iyi belgelenmiş vahşetlerden biri olmuştur. Ve soykırım niyeti hem askerler hem de siyasi liderler tarafından hiç bu kadar açık bir şekilde ifade edilmemişti.

İsrail rejimini destekleyenler bile İsrail askerlerinin bu videoları paylaşma pişkinliği karşısında şoke olmuş görünüyor. Örneğin İngiliz yayıncı Piers Morgan, eski adı Twitter olan X'te şöyle sordu: "İsrailli askerler neden bu tür kaba ve duyarsız şeyleri yaparken kendilerini filme çekmeye devam ediyorlar? Neden komutanları onları durdurmuyor? Gazze'de bu kadar çok çocuk öldürülürken bu onları duygusuz gösteriyor." Görünüşe göre Morgan için sorun askerlerin ne yaptığı değil, bunu yaparken kendilerini filme almaları.

Konuyla ilgili daha az bilgi sahibi olan kişiler, bu askerlerin hiç düşünmeden kendilerini böylesine korkunç suçlara bulaştırmalarını garip bulabilir. Ancak Filistin'deki Siyonist yerleşimci sömürge projesi hakkında daha derin bilgiye sahip olanlar, sadece İsrail rejimi için değil, savaş suçu işleyen İsrailli bireyler için de onlarca yıldır süren cezasızlığın bizi bu noktaya getirdiğini biliyor.

Gerçekten de İsrail rejimi, kuruluşundan bu yana Filistin halkına karşı işlediği suçlar nedeniyle üçüncü devletler tarafından henüz ciddi bir yaptırımla karşılaşmamıştır. Aksine, Batı dünyasının büyük bir kısmıyla istisnai diplomatik ve ticari ilişkilere sahiptir ve Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük destekçisi olmuştur. Küresel kuruluşlardan ve etkinliklerden dışlanmak yerine, Eurovision'dan olimpiyatlara kadar her yere dahil edilmekte ve ödüllendirilmektedir.

İsrail'in cezasız kalmasının genellikle göz ardı edilen bir başka yönü daha var: İsrail askerleri vicdanlarını rahatlatmak ve şahsi sorumluluklarından kurtulmak için Filistinlilere karşı işledikleri korkunç suçları rutin olarak itiraf etmekte ancak hiçbir zaman hesap vermemektedirler.

İsrailliler bu uygulamayı "yorim ve bochim" olarak tanımlamakta ve İbranice'den "ateş etmek ve ağlamak" olarak tercüme etmektedir. Siyonist solun en sevdiği eğlencelerden biri olan bu uygulama, düzinelerce İsrail filmi ve belgeselinin merkezinde yer alıyor.

Adını 1948'de katliama uğrayan Filistinli bir balıkçı köyünden alan ve büyük yankı uyandıran Tantura filmini ele alalım. Bu filmde birçok İsrailli gazi, yüzlerce Filistinli sivili öldürdüklerinden rahatlıkla bahsediyor. Bazıları ise etnik temizliğe katıldıklarını açıkça itiraf ediyor, ancak hepsi de Filistinlilere yaşattıkları travma nedeniyle travma geçiren karmaşık bireyler olarak resmediliyor.

"Yorim ve bochim" aynı zamanda İsrailli sivil toplum kuruluşu Breaking the Silence'ın çalışmalarında da kendini göstermektedir. Liberal Batı'nın sevgilisi olan İsrail ordusu gazilerinden oluşan bu örgüt, İsrail ordusundaki deneyimlerini gizlice anlatmaları ve zaman zaman sistematik istismar ve yıkıma katıldıklarını itiraf etmeleri için İsrail askerlerine bir alan sağlayarak "İşgal Altındaki Topraklar" gerçeğini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Örgütün web sitesinde yer alan tanıklıkların okunması, özellikle de Gazze'de yaşananları gördüğümüz şu günlerde son derece zor. Yine de bu kuruluş hiçbir yerde hesap verebilirlik çağrısında bulunmuyor ya da birlikte çalıştıkları askerlerin on yıllar boyunca sistematik olarak istismar ettiği Filistinliler için adaletin nasıl bir şey olabileceğine değinmiyor.

Gerçek şu ki, son yetmiş beş yıldır Filistinlilere karşı uygulanan zulüm ve katliamlar tamamen cezasız kalmıştır. Gazze'de devam etmekte olan soykırım ve bu soykırımın failleri tarafından sosyal medyada fütursuzca paylaşılması bu cezasızlığın bir tezahürüdür. Bunun durmasını ve bir daha asla yaşanmamasını sağlamanın tek yolu, sadece soykırıma katılanları değil, aynı zamanda suç ortağı olanları da sorumlu tutmaktır.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
3 Yorum