İsrail bombardımanı sırasında Gazze'deki El Aksa Hastanesi'nde yüzlerce kişi kayboldu

İsrail bombardımanı sırasında Gazze'deki El Aksa Hastanesi'nde yüzlerce kişi kayboldu

DSÖ ve BM yetkilileri Gazze'deki El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne her birkaç dakikada bir yaralı geldiğini ifade ediyor.

Gazze'nin merkezinde bulunan ve yoğun hava saldırıları altında ayakta kalmaya çalışan El Aksa Şehitleri Hastanesi'nde yüzlerce hasta ve personelin kayıp olduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler'in (BM) Pazartesi günü bildirdiğine göre, tıbbi personelin çoğunluğu ve yaklaşık 600 hasta, nerede olduklarına dair hiçbir bilgi olmaksızın kompleksi terk etmek zorunda kaldı.

İki kurum, İsrail'in Gazze Şeridi'nin büyük bölümünde havadan, karadan ve denizden ağır bombardımanının yoğunlaştığı sırada hastanede kalan personelin yaralı akınıyla başa çıkmaya çalışırken kaotik anlara şahitlik ettiğini ifade ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) çalışanları Pazar günü Gazze'nin merkezindeki Deir el Belah bölgesinde faaliyet gösteren tek hastaneyi ziyaret etti. Yoğun bombardımanın birçok kişiyi El Aksa Şehitleri Hastanesi'nde tıbbi yardım aramaya yönelttiğini belirttiler.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 5-7 Ocak tarihlerinde İsrail saldırıları nedeniyle 225 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini ve 296 kişinin yaralandığını bildirdi.

Yetkililer, tesiste çok sayıda yaralının çok az sayıda personel tarafından tedavi edildiğini belirterek, tıbbi merkezler için daha fazla koruma çağrısında bulundu.

Hastane müdürü, artan çatışmalar ve devam eden tahliye emirleri nedeniyle çoğu yerel sağlık çalışanının ve yaklaşık 600 hastanın tesisi terk ederek bilinmeyen yerlere gitmek zorunda kaldığını bildirdi.

DSÖ yetkilisi Sean Casey, hastaneye her birkaç dakikada bir yeni hastaların geldiğini belirterek, tahliye emirleri ve tehlikeli durum nedeniyle yüzlerce acil vaka ve yaralıyı denetlemek için sadece beş doktor kaldığını sözlerine ekledi.

Sean Casey, "Gerçekten kaotik bir ortam var. Hastane müdürü az önce bizimle konuştu ve personelinin çoğu ayrılmış olsa da tek isteğinin bu hastanenin korunması olduğunu söyledi.” dedi.

DSÖ yetkilisi Casey, "Bu hastane şu anda, sadece birkaç gün önce sahip olduğu personelin yaklaşık yüzde 30'u ile çalışıyor. Küçük bir acil serviste her gün bazı durumlarda yüzlerce yaralıya bakıyorlar.” diyor.

Filistinliler için Tıbbi Yardım (MAP) ve Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), İsrail'in artan askeri faaliyetlerinin bir sonucu olarak acil sağlık ekiplerinin hastanedeki faaliyetlerini durdurmak ve tesisi terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

"İçler acısı sahneler"

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, personelinin "her yaştan insanın kanla kaplı zeminlerde ve kaotik koridorlarda tedavi edildiği rahatsız edici sahnelere" tanık olduğunu söyledi.

Ghebreyesus, "El Aksa, Gazze'nin Orta Bölgesi'nde kalan en önemli hastanedir ve hayat kurtaran hizmetlerini sunabilmesi için işlevsel kalmalı ve korunmalıdır" dedi.

"İşlevselliğinin daha fazla bozulmasına izin verilemez. Böylesi bir travma, yaralanma ve insani acı karşısında bunu yapmak ahlaken ve tıbben bir skandal olacaktır."

Casey, ekibinin Pazar günü hastaneye diyaliz ve travma bakımına ihtiyaç duyan binlerce hasta için bazı tıbbi malzemeler ve yataklar teslim ettiğini söyledi.

Casey, DSÖ'nün Gazze'deki diğer pek çok tıbbi tesis gibi "dizlerinin üzerine çökmüş" olan El Aksa için acil durum personeli görevlendirmeyi araştırdığını da sözlerine ekledi.

İsrail, saldırıların durdurulması için artan uluslararası baskıya rağmen Gazze'deki sağlık tesislerine ve yerleşim bölgelerine yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Dünya Sağlık Örgütü Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin tamamen hizmet dışı kaldığını açıkladı.

Ghebreyesus, güvenlik endişelerinin DSÖ'yü bölgedeki El Avda Hastanesi'ne yapacağı ziyareti iptal etmeye zorlamasının ardından Gazze'nin kuzeyindeki sağlık ihtiyaçları ve yıkımın boyutları karşısında şok olduğunu ifade etti.

Ghebreyesus, "İnsani yardımın ulaştırılabilmesi için bölgeye acil, güvenli ve engelsiz erişim gerekmektedir. Daha fazla gecikme çok sayıda insanın daha fazla ölümüne ve acı çekmesine yol açacaktır" dedi.

Bölgedeki yetkililere göre 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 9.600'ü çocuk olmak üzere toplam en az 22.835 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera, Ajanslar

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum