İsrail Cumhurbaşkanı Herzog hakkında suç duyurusu

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog hakkında suç duyurusu

İsrail Cumhurbaşkanı hakkında İsviçre ziyareti esnasında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

İsviçreli savcılar Cuma günü yaptıkları açıklamada, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un İsviçre ziyareti sırasında, Gazze'deki savaş nedeniyle insanlığa karşı suç işlediği iddialarının ortasında bir suç duyurusunun hedefi olduğunu söyledi.

Federal Savcılık, Gazze savaşını görüşmek üzere Perşembe günü Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısına katılan İsrail Cumhurbaşkanı hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu doğruladı.

Savcılıktan yapılan açıklamada, "Suç duyuruları olağan prosedüre uygun olarak incelenecek" denilirken, "ilgili kişinin dokunulmazlığı konusunu incelemek üzere" Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde olunduğu belirtildi.

Açıklamada suç duyurusunun ne özelinde ya da kim tarafından yapıldığı belirtilmedi.

Ancak şikayetin arkasındaki kişiler tarafından yapıldığı iddia edilen ve AFP tarafından ele geçirilen "İnsanlığa Karşı Suçlara Karşı Yasal Eylem" başlıklı bir açıklamada, adı açıklanmayan birkaç kişinin federal savcılara ve Basel, Bern ve Zürih'teki yetkililere suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

Açıklamada davacıların, İsrail'i Gazze saldırısında soykırım yapmakla suçlayan Güney Afrika'nın BM Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya paralel olarak cezai kovuşturma talep ettikleri belirtildi.

Dokunulmazlık konusuna da değinilen açıklamada, insanlığa karşı işlendiği iddia edilen suçlar da dahil olmak üzere "belirli durumlarda" dokunulmazlığın kaldırılabileceği belirtilerek, "bu davada bu koşullar yerine getirilmiştir" denildi.

Güney Afrika, İsrail'in 1948 BM Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini ileri sürerek bu ay Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda bir dava açmıştı.

Güney Afrika yargıçlardan İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırılarını durdurmasını talep etti. İsrail davayı "çarpıtılmış" olarak nitelendirdi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail'in hedef gözetmeyen saldırıları sonucunda yüzde 70'i kadın, çocuk ve gençlerden oluşan en az 24.762 Filistinli hayatını kaybetti.

Herzog Davos Forumu'nda İsrail'in saldırılarını "meşru müdafaa" amacıyla başlattığını söyledi ve Güney Afrika davasını bir kez daha "çirkin" olarak niteleyerek kınadı.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.