İsrail Filistinli kanser hastalarını Gazze'ye göndermek istiyor

İsrail Filistinli kanser hastalarını Gazze'ye göndermek istiyor

İsrail'in Batı Şeria'da tedavi görmekte olan Filistinli kanser hastalarının izinlerini iptal edeceği ve hastaları zorla Gazze'ye göndereceği belirtiliyor.

Mohammed Qasim | TRT World | Tercüme: Mepa News

Ali sadece 9 yaşında bir lösemi hastası ve geçen Eylül ayından beri, yani Gazze savaşının patlak verip onu babası ve kardeşlerinden ayırmasından bir ay öncesinden bu yana, annesiyle birlikte işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Augusta Victoria Hastanesi'nde yaşam mücadelesi veriyor.

Ali, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Filistin hastanelerinde ve İsrail hastanelerinde kanser tedavisi gören Gazzeli 50 hasta arasında yer alıyor ancak geleceği tehlikede.

Ali'nin annesi şunları söylüyor:

"Gazze'deki tüm hastanelerin hedef alındığı bir sır değil ve oğlum için hiçbir tedavi imkanı yok. Burada üzgün olduğumu söylemek zorundayım çünkü oğlum burada hasta ve ben çocuklarımı, ailemi ve Gazze'deki sevdiklerimi özlüyorum."

Ali, Tasnim yanında olmadığı sürece pek konuşkan değil. Tasnim hastanede yöneticilik yapıyor ve Ali ile çok iyi arkadaş olmuşlar. Kemoterapi sırasında aldığı ağır ilaçlar Ali'nin vücuduna zarar vermiş.

Ekim ayından önce Augusta Victoria Hastanesi'nde tedavi görenlerin üçte biri Gazze'den gelen ve ileri düzeyde kanser tedavisine ihtiyaç duyan hastalardı.

Ali tedavi görüyor ve tamamen iyileşmesi biraz zaman alacak. Annesi, Ali tamamen iyileşene kadar burada kalması gerektiğini söylüyor çünkü Gazze'deki hastaneler şu anda onun ihtiyacı olan tedaviyi sağlayacak hiçbir donanıma sahip değil ve birçoğu hizmet dışı kalmış durumda.

Başka bir hastane odasında da Hamza yatıyor. 4 yaşındaki Hamza'ya beyin sapında sinir ağına baskı yapan tümör teşhisi konulmuş. Annesi, Hamza'nın çevresinin tamamen farkında olduğunu, gördüğünü ve duyduğunu ancak hareket edemediğini, yemek yiyemediğini ve konuşamadığını söylüyor.

Ailesinin birçok üyesini savaşta kaybeden anne Kamer, yorgun olduğunu ancak oğlunun iyiliği için güçlü kalmaktan başka çaresi olmadığını söylüyor:

"Dayanmak ve sabretmek zorundayım. İçten içe üzgün olduğum ve kendimi ifade edemediğim doğru. Ama üzgün görünürsem bu Hamza'ya yansır. Gücümü onun için topluyorum. Ona her zaman olumlu bir atmosfer sağlamaya çalışıyorum."

Augusta Victoria Hastanesi yöneticisi Dr. Fadi Atraş, İsrailli yetkililerin kendisiyle temasa geçerek yetişkin hastalar için işgal altındaki Doğu Kudüs'te kalmanın artık bir seçenek olmadığını söylediğini aktardı. İsrailli yetkililer ona "Çünkü tedavileri tamamlandı." dediler.

Dr. Atrash şunları söylüyor:

"Eğer tedavi kesintiye uğrarsa ve tüm tedavi sürecini sağlamazsanız, o zaman sonuç istediğiniz gibi olmayacaktır. Eğer tedavilerine devam edemezlerse sonuç çok olumsuz olur."

İnsan Hakları İçin Doktorlar isimli kuruluşun başvurusu üzerine İsrail Yüksek Mahkemesi bir ara karar alarak 13 hastanın Doğu Kudüs'teki bir hastaneden Gazze'ye naklini dondurdu.

İsrail yönetiminin dilekçeye yanıt vermek için Perşembe gününün sonuna kadar süresi var.

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.