İsrail Gazze tünellerinde Yahya Sinvar'ı aramaya devam ediyor

İsrail Gazze tünellerinde Yahya Sinvar'ı aramaya devam ediyor

7 Ekim'den bu yana Gazze'nin altını üstüne getiren İsrail ordusu hiçbir rehineyi kurtaramadığı gibi Hamas yöneticilerinden de kimseye ulaşabilmiş değil.

İki İsrailli savunma yetkilisinin iddiasına göre İsrail ordusu Gazze'nin Han Yunus kentinde Hamas'ın stratejik tünel sisteminin büyük bölümünü kontrol altına aldı ve Hamas’ın Gazze’deki en üst düzey ismi Yahya Sinvar'ı yakalama çalışmalarında ilerleme kaydetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazartesi günü yaptığı açıklamada Gazze'deki savaşın aylar süreceğini ve Hamas'ın lider kadrosu öldürülmeden "sona ermemesi gerektiğini" söylemişti.

Ayrıca Yahya Sinvar’ın yakalanması veya öldürülmesi Netanyahu’nun çalkantılı siyasi hayatı için oldukça önem arz ediyor.

Netanyahu, katledilen Filistinli sivillerin sayısı arttıkça İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını sona erdirmesi ya da azaltması yönünde artan uluslararası baskıyla karşı karşıya.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada 7 Ekim’de İsrail saldırılarının başlamasından bu yana çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 27.400'den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ABD'li yetkililerin Netanyahu'ya karşı giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığını söylediği Başkan Biden, geçen ay İsrailli lidere saldırıları azaltması için baskı yaptı ve bir yıl sürecek bir savaşı desteklemediğini söyledi.

İsrail istihbaratı Sinvar ile Muhammed ed Deyf ve Mervan İsa'nın da aralarında bulunduğu diğer Hamas liderlerinin savaşın ilk günlerinden bu yana Han Yunus'ta gizlendiğine inanıyor.

İsrail ordusuna bağlı özel birlikler Hamas liderlerini yakalamak amacıyla birkaç haftadır Han Yunus'taki tünellerde operasyon düzenliyor. Ancak bu operasyonlarla ilgili herhangi bir detay bilinmiyor.

İki İsrailli savunma yetkilisinin iddiasına göre IDF kısa süre önce Hamas'ın şehrin altındaki stratejik tünel sisteminin merkezi noktalarının çoğuna girdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazartesi günü yaptığı açıklamada Yahya Sinvar da dahil olmak üzere Hamas liderlerinin sürekli yer değiştirdiğini söyledi.

Hamas'ın Lübnan'daki üst düzey lideri Usame Hamdan bu hafta sonu yaptığı açıklamada Hamas'ın ateşkes önerisini değerlendirdiğini ancak grubun tutumunu açıklamak için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Şimdi ne olacak?

Gallant, İsrail ordusunun operasyonunu Gazze Şeridi'nin merkezinde henüz girmediği yerlere ve Hamas'ın son kalesi olan ve şu anda 1 milyondan fazla Filistinlinin bulunduğu Mısır sınırındaki güney şehri Refah'a doğru genişletmeyi planladığını söyledi.

Mısır, İsrail'in Refah'ta düzenleyeceği büyük bir askeri operasyonun Mısır'ın Sina bölgesine büyük bir Filistinli mülteci akını başlatmasından endişe ediyor.

Kahire yönetimi bu yönde bir tedbir olarak Mısır sınırına duvar örme çalışmalarına hız vermiş durumda.

Kaynak: Mepa News, Axios

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.