"İsrail Gazze'de insani yardımları pazarlık kozu olarak kullanıyor"

"İsrail Gazze'de insani yardımları pazarlık kozu olarak kullanıyor"

Sınır Tanımayan Doktorlar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik insani yardımları pazarlık kozu olarak kullandığı uyarısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'in insani yardımları durdurma ve Gazze'ye giden elektriği kesme kararına tepki gösterdi. MSF İsrail'in Gazze'deki insani ihtiyaçları pazarlık kozu olarak kullandığını savundu.

MSF Acil Durum Koordinatörü Myriam Laaroussi yaptığı açıklamada, "İsrailli yetkililer yardımın bir pazarlık kozu olarak kullanılmasını bir kez daha normalleştiriyor. Bu çok çirkin bir durum. İnsani yardım asla savaşta bir pazarlık kozu olarak kullanılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

İsrail'in 19 Ocak'taki ateşkes kapsamında Gazze'ye insani yardım girişine izin vermesi gerekiyordu. Ancak girişler uzun süre boyunca kısıtlı kaldı ve bir süre önce de durduruldu.

İsrail Pazar günü de bölgenin tek su arıtma tesisine elektrik tedarikini durdurma kararı aldı. Hamas bu kararı "ucuz ve kabul edilemez bir şantaj" olarak nitelendirerek kınadı.

Bu hareketi "toplu cezalandırma" olarak nitelendiren MSF, İsrail'den "Gazze'ye yönelik insanlık dışı ablukaya son vermesini" talep etti. Elektrik arzının askıya alınmasıyla birlikte, bölgenin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan su arıtma tesisinin yakıtının çoktan tükendiği uyarısında bulunan MSF, "tesisin üretimi günde 17 milyon litreden 2.5 milyon litreye düştü" ifadelerini kullandı.

Açıklamada "Elektriğin kesilmesine yönelik bu karar, halihazırda korkunç bir insani krizin içinde bulunan Gazze'deki yaklaşık 2.4 milyon insanın su ihtiyacını kademeli olarak ciddi şekilde etkileyecektir" denildi.

MSF Gazze'ye son teslimatını 27 Şubat'ta, çoğunlukla tıbbi malzeme taşıyan üç kamyonla gerçekleştirdiğini vurguladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ateşkes sırasında daha fazla kamyon girmiş olsa da, İsrail makamlarının sistematik olarak insani yardımı engellemek için kullandığı mal giriş sistemi, bu ablukadan önce bile düzgün bir şekilde yardımı artırmamızı imkansız hale getirdi.

Bu sistem neşter, makas, oksijen konsantratörü, arıtma üniteleri ve jeneratörler gibi hayat kurtaran malzemelerin girişini sürekli olarak engelliyor ve kısıtlıyor. Onaylandığında bile süreç uzun sürüyor ve karmaşık bir bürokratik engel olmaya devam ediyor."

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.