İsrail Gazze'de sahra hastaneleri kurulmasını engelliyor

İsrail Gazze'de sahra hastaneleri kurulmasını engelliyor

İsrail'in Gazze'deki sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere sahra hastanelerinin kurulmasına engel olduğu ifade ediliyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde sahra hastanelerinin inşasını engellediği bildirildi.

Bölge kaynakları İsrail'in bu amaca uygun olmayan küçük arazileri önererek ya da yerinden edilmiş Filistinlileri hastane inşa edilecek bölgelere yerleşmeye yönlendirerek engellemede bulunduğunu kaydetti.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu ve David Hearst'ın haberine göre, İsrail'in saldırılarında yaralanan Filistinlilere yardım sağlamak amacıyla Kasım ayından bu yana birçok ülke Mısır'a ve Gazze'nin güneyindeki Refah kentine tıbbi birimler ve sahra hastaneleri inşa etmeye çalıştı.

Bölgedeki bir kaynak Kasım ayında İtalya'nın Gazze'de bir sahra hastanesi kuracağını açıkladığını ve sahadaki durumu değerlendirmek üzere Refah'a bir inceleme heyeti gönderdiğini söyledi.

İtalya'nın sağlık ve savunma bakanlıklarından yetkililerden oluşan ekip Ocak ayında Refah stadyumunun yakınındaki sahayı ziyaret etti.

Kaynak "İsrailliler tarafından önerilen arsa bir sahra hastanesi için çok küçüktü ve Hamas tarafından korunuyordu." dedi.

İtalya alternatif bir yer istedi. Ancak İsrail'in önerdiği, batıda ve denize daha yakın olan ikinci arsanın daha da küçük olduğunu ekleyen kaynak, bu nedenle tüm plandan vazgeçildiğini ifade etti.

İtalya Dışişleri Bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi.

Öte yandan, Kasım ayı sonunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Mısır ve İsrailli yetkililerle koordinasyon içinde yaralı Filistinlilere hizmet vermek üzere Mısır'a sekiz sahra hastanesi gönderdiğini söylemişti.

Bölgedeki ikinci bir kaynağa göre Türkiye ve İsrail daha sonra bu sahra hastanelerinden birinin Gazze'ye taşınması konusunda anlaştı.

Ancak Ankara hastaneyi Refah'ın dış mahallelerinde, Gush Katif yolu ve Hilmi Sakr Sultan Camii yakınlarında kurmak için harekete geçtiğinde, Türk yetkililer daha önce boş olan arazinin artık yerinden edilmiş Filistinliler tarafından doldurulduğunu fark etti.

İkinci kaynak "Bu Filistinlilerin sahra hastanesi inşaatını engellemek için İsrail tarafından o bölgelere itildiği çok açık. Yerlerinden edilen Filistinliler hiçbir yerde çadır kuramıyor, İsrailliler sürekli olarak çadırların belirli bölgelerde toplanmasını emreden mesajlar gönderiyor.” şeklinde konuştu.

MEE tarafından incelenen uydu görüntüleri 6 Aralık'ta arsanın boş olduğunu gösteriyor. Ancak 26 Aralık'taki görüntülerde bölgede çok sayıda çadır ve barınak olduğu görülüyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı konuya dair yorum yapmayı reddetti.

İtalya ve Türkiye gibi Birleşik Arap Emirlikleri de Kasım ayı başında Gazze'de bir sahra hastanesi kurma niyetini açıklamıştı.

Bölgedeki kaynaklara göre BAE de bir tesis kurma konusunda bazı zorluklar yaşadı. Ancak ülkenin İsrail ile iyi ilişkileri sayesinde BAE'nin sahra hastanesi Aralık ayı başında Refah'ta faaliyete geçti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.