İsrail Gazze'deki iki hastaneyi daha kuşatma altına aldı

İsrail Gazze'deki iki hastaneyi daha kuşatma altına aldı

Han Yunus sakinleri, İsrail tanklarının havadan ve karadan açılan yoğun ateş altında Nasır Hastanesi yakınlarındaki batı mahallesinde de ilerlediğini belirtiyor.

Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Pazar günü Gazze'deki iki hastaneyi daha kuşatarak sağlık ekiplerini ağır silah ateşi altında tuttuğunu ve İsrail'in Gazze'nin ana sağlık kompleksi Şifa Hastanesi'nde devam eden çatışmalarda yüzlerce kişiyi alıkoyduğunu açıkladı.

İsrail güçleri, beş ayı aşkın süredir savaşın sürdüğü Filistin bölgesindeki hastanelerin sık sık Hamas tarafından üs ve silah deposu olarak kullanıldığını söylüyor. Ancak İsrail şu ana dek buna dair delil sunamadığı gibi Hamas ve sağlık personeli de bunları reddediyor.

Kızılay'dan yapılan açıklamada, İsrail zırhlı güçlerinin El Emel Hastanesini kuşattığı ve çevresinde kapsamlı yıkım operasyonları gerçekleştirdiği belirtildi: "Tüm ekiplerimiz şu anda son derece tehlike altında ve tamamen hareketsiz durumdalar."

Açıklamada İsrail güçlerinin El Emel'deki personelin, hastaların ve yerinden edilmiş kişilerin tamamen tahliye edilmesini talep ettiği ve bina sakinlerini dışarı çıkarmak için bölgeye sis bombaları attığı belirtildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, bir haftadır İsrail'in kontrolü altında bulunan Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi’nde onlarca hasta ve sağlık personelinin İsrail güçleri tarafından alıkonulduğunu açıkladı.

Şifa Hastanesi’nin büyük kompleksi, Gazze'nin kuzeyinde kısmen de olsa faaliyette olan birkaç sağlık tesisinden biri ve diğerleri gibi savaş nedeniyle yerlerinden edilen yaklaşık 2 milyon sivilin (Gazze nüfusunun yüzde 80'inden fazlası) bir kısmına ev sahipliği yapıyordu.

Han Yunus sakinleri, İsrail tanklarının havadan ve karadan açılan yoğun ateş altında Nasır Hastanesi yakınlarındaki batı mahallesinde de ilerlediğini söyledi.

Sağlık yetkilileri, Gazze'nin Mısır sınırındaki en güney kasabası olan ve Gazze'nin yerlerinden edilmiş nüfusunun yarısı için son sığınak haline gelen Refah'ta, İsrail'in bir eve düzenlediği hava saldırısında yedi kişinin öldüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun nüfuslu kıyı bölgesine yönelik hava ve kara saldırılarında 84'ü son 24 saatte olmak üzere en az 32.226 Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve 74.518 kişinin yaralandığını söyledi.

Katar ve Mısır'ın ABD'nin desteğiyle yürüttüğü arabuluculuk şimdiye kadar Hamas-İsrail ateşkesini, esirlerin serbest bırakılmasını ve açlıkla karşı karşıya olan Gazze'deki sivillere sınırsız yardım ulaştırılmasını sağlayamadı.

Hamas herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail'in savaşı sona erdirme ve güçlerini Gazze'den çekme taahhüdünü içermesini istiyor. İsrail ise Hamas siyasi ve askeri bir güç olarak ortadan kaldırılana kadar savaşmaya devam edeceğini söyleyerek bunu reddediyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.