İsrail Gazze'deki katliamlarına devam ediyor

İsrail Gazze'deki katliamlarına devam ediyor

İsrail iç istihbarat kuruluşu Şin Bet'in şefinin ateşkes müzakerelerine devam etmek üzere Kahire' ye gitmesi bekleniyor

İsrail güçlerinin gece boyunca Gazze Şehri'nin doğu mahalleleri ve kuzey Gazze'nin çeşitli bölgelerini ağır bombardımana tutması sonucu çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti, birçoğu da yaralandı.

Kayıpların sayısı henüz netlik kazanmazken, Filistin'in Wafa haber ajansı Derrac, Tuffah ve Eski Şehir mahallelerine yapılan son saldırılarda "onlarca" kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildirdi.

Ayrıca İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye'de bir eve düzenlediği saldırıda en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Gazze Şehrindeki Ahli Arap Hastanesine de gece boyunca iki füze isabet etti ve İsrail ordusu hastanenin tamamen boşaltılması emrini verdi.

Hastaneyi işleten Kudüs Anglikan Piskoposluğundan Richard Sewell durumu "derin üzüntü verici" olarak nitelendirdi.

Filistinliler ayrıca çok sayıda Filistinli Hıristiyanın sığındığı Gazze Şehrindeki Kutsal Aile Cemaatinin İsrail ordusu tarafından "kırmızı bölge" ilan edildiğini ve kuşatma altına alındığını bildiriyor.

"Biz iyiyiz. Durum çok zor, barış için dua ediyoruz" diyen kilisenin papazı Gabriel Romanelli Facebook'ta bir paylaşımda bulundu.

Bu bilgi, İsrail'in yerinden edilmiş birçok Filistinlinin kaldığı Kutsal Aile Okulu'na düzenlediği ve dört kişinin ölümüne neden olan saldırıdan bir gün sonra geldi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana 38,000'den fazla Filistinli katledildi.

Önde gelen tıp dergisi The Lancet için yazan bazı araştırmacılar, Gazze'de veri toplamanın giderek zorlaşması nedeniyle bu sayının muhtemelen düşük bir tahmin olduğunu söyledi.

Onlara göre, çatışmanın yol açtığı dolaylı sağlık etkileri de hesaba katıldığında, her bir doğrudan ölüm başına dört dolaylı ölüm gibi "ihtiyatlı bir tahminle” 186.000 ya da daha fazla ölümün Gazze'deki savaşla ilişkilendirilmesi "mantıksız değil".

Ateşkese yönelik arabuluculuk çabaları devam ederken, İsrail'in iç istihbarat kurumu Şin Bet şefi başkanlığındaki bir ekip müzakereleri sürdürmek üzere Kahire'ye gidiyor.

Hamas'ın AFP'ye verdiği demeçte, ateşkes ve rehine anlaşmasının eski temel taleplerinden biri olan "tam ve kalıcı ateşkes" olmadan da mümkün olabileceğini söylediği, arabulucuların ise "müzakereler devam ettiği sürece ateşkesin de devam edeceği" yönünde güvence verdiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu anlaşma için müzakere edilemez olduğunu söylediği bazı koşullar sıraladı ve anlaşmanın İsrail'in savaş hedefleri karşılanana kadar Gazze'de savaşmaya devam etmesini engellememesi gerektiğinde ısrar etti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.