İsrail Gazze'deki tüccarlarla işbirliği yaparak bölgedeki insani krizi nasıl derinleştiriyor?
İsrail, yardım gruplarına yasakladığı malları Gazze'deki tüccarların ithal etmesine izin vererek tekeller oluşturuyor ve bölgedeki eşitsizliği derinleştiriyor.
The Guardian tarafından yayınlanan bir habere göre İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne malzeme girişinde ayrımcı bir politika izleyerek yerel tüccarların bölgeye ürün sokmasına izin verirken yardım kuruluşlarının aynı şeyi yapmasını engelliyor.
İsrail'in soykırım savaşı ve devam eden kuşatma nedeniyle Gazze halkı yoksulluk, yetersiz beslenme ve soğuktan muzdaripken, bu durum resmi insani çerçevenin dışında paralel bir denetim sistemi ortaya çıkardı.
Ekim ayında varılan ateşkes anlaşması uyarınca Gazze'ye, neredeyse tamamı yerinden edilmiş olan 2 milyonu aşkın nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek miktarda yardım girmesi gerekiyordu.
Ancak İsrail insani yardımların girişini engellemeye devam etti ve sadece bazı tüccarların mal ithal etmesine izin vererek kıtlıkla boğuşan bölgede tekeller oluşturdu ve bölgedeki eşitsizliği daha da pekiştirdi.
The Guardian'a göre İsrail, elektrik jeneratörleri ve metal çadır direkleri de dahil olmak üzere çok çeşitli temel, hayat kurtarıcı malzemeleri yasak listesinde bulunduruyor.
İsrail hükümeti bu kısıtlamaları, söz konusu malzemelerin Hamas ya da Gazze'deki diğer Filistinli silahlı gruplar tarafından kullanılabileceği iddiasıyla gerekçelendiriyor.
Ancak İsrail'in bu malzemelerin Hamas ya da diğer gruplara yönlendirilebileceği yönündeki gerekçelerine rağmen Gazze'deki tüccarların aynı malları ithal etmesine izin verilmesi, bu temel ihtiyaçların seçkin bir azınlığın eline geçtiği başka bir ticari ağa işaret ediyor.
The Guardian'ın haberine göre İsrail, en az bir aydır tüccarların aynı malzemeleri -jeneratörler ve zorlu kış koşullarına ahşap olanlardan daha dayanıklı metal platformlar da dahil olmak üzere- ticari kanallar aracılığıyla ithal etmelerine izin veriliyor.
Askeri, diplomatik ve insani yardım kaynaklarına göre bu malzemeler, İsrail'in yoğun bir şekilde denetlediği üç kontrol noktasından geçtikten sonra Gazze'deki pazarlarda satışa sunuldu.
The Guardian'a konuşan diplomatik bir kaynak, İsrailli yetkililerin bu maddelerin Gazze'de varlığından habersiz olduğuna inanmanın güç olduğunu belirterek, insani yardım çalışmalarına getirilen kısıtlamalar göz önüne alındığında, ticari kanallardan girişlerine izin verilmesini "şok edici" olarak nitelendirdi.
Gazete, ABD'li yetkililerin yasaklılar listesinden çıkarılmasını istedikleri en az bir düzine temel insani yardım malzemesinden oluşan bir liste hazırladıklarını ve bu listenin başında çadır direklerinin geldiğini bildirdi.
ABD'li yetkililerin bu talebine rağmen İsrail yasağı kaldırmadı.
Bu kısıtlamalar geçen günler boyunca hem İsrailli hem de Filistinli tüccarlar için oldukça karlı oldu ve mallar Gazze karaborsasında son derece fahiş fiyatlara satıldı.
Sert kış koşulları son haftalarda yerinden edilenlerin kaldığı çadır kentleri vurdu ve aralarında bebeklerin de bulunduğu en az 17 Filistinlinin ölümüne neden oldu.
İsrail'in Gazze'ye yönelik iki yıllık soykırım savaşında 71.000'den fazla Filistinli katledildi. İsrail'in neredeyse her gün ihlal ettiği ateşkesin 12 hafta önce başlamasından bu yana en az 418 kişi daha İsrail saldırılarında can verdi.
Refah sınır kapısı yeniden açılıyor
Başta Mısır'la olan Refah sınır kapısı olmak üzere Gazze Şeridi'ne açılan başlıca kara kapıları yardım girişine kapalı kalmaya devam ediyor. Refah sınır kapısının sadece Filistinlilerin Gazze'den çıkışına izin vermek için açık kalması, Gazzelilerin kalıcı bir şekilde yurtlarından edilme endişelerini körüklüyor.
Ancak İsrail basınında bu hafta başında yer alan haberlere göre İsrail, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Başkan Donald Trump ile görüştüğü ABD ziyaretinden dönmesinin ardından Refah sınır kapısını her iki yönde de yeniden açmaya hazırlanıyor.
İsrail medyası söz konusu kararın Trump'ın baskısı sonucu alındığını bildirdi.
Kaynak: Mepa News
