İsrail Gazze'nin kuzeyindeki tek diyaliz merkezini yerle bir etti

İsrail Gazze'nin kuzeyindeki tek diyaliz merkezini yerle bir etti

İsrail askeri operasyonlarını genişletirken Gazze'deki sağlık altyapısı giderek daha fazla saldırı altında.

İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyindeki tek diyaliz merkezini yerle bir ederek böbrek rahatsızlığı olan hastaları ölüme terk etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada kuşatma altındaki bölgenin kuzeyinde yer alan Nura el Kaabi Böbrek Diyaliz Merkezi'nin bombalandığını bildirdi.

Sağlık tesisi kuzeydeki böbrek hastalarına diyaliz hizmeti veren tek kuruluştu.

İnternette yayınlanan görüntülerde, buldozerlerin Gazze'nin kuzeyindeki sağlık merkezini yıkmaya devam ettiği görülüyor.

“Merkezin yıkılması böbrek hastalarının sağlığı açısından sonuçları önceden kestirilemeyecek feci bir tehdit oluşturuyor” diyen bakanlık, abluka altındaki Gazze'de böbrek sorunu yaşayan hastaların yüzde 41'inin İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı sırasında bu tür merkezlerin hedef alınması ve kısıtlanması nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Açıklamada ayrıca “İsrail işgali, Gazze Şeridi'nin kuzeyini hastanelerden ve özel bakım merkezlerinden boşaltmak için tehlikeli bir metodolojiye göre çalışıyor” denildi.

Tesis daha önce de İsrail ordusu tarafından hedef alınmış ve Pazar günü tamamen yıkılmadan önce sadece sekiz diyaliz makinesinin çalışmasına izin verilmişti.

Bu, Gazze'nin sağlık sistemine yönelik bir dizi İsrail tarafından saldırıya uğrayan son sağlık merkezi oldu.

Al Jazeera tarafından bildirilen bir başka İsrail saldırısı da Han Yunus'taki Avrupa Gazze Hastanesi'ne yönelikti ve hastane çevresinde buldozerlerle yıkım faaliyetleri yürütüldü.

İsrail ordusu işgali genişletiyor

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke Cuma günü yaptığı açıklamada, tıbbi tesislerin hedef alınmasının yanı sıra Gazze Şeridi'nin 2,2 milyonu aşkın nüfusunun yüzde 100'ünün “feci bir açlığın” eşiğinde olduğunu söyledi.

“Yürütmeye hazır olduğumuz yardım operasyonu operasyonel bir deli gömleğine sokuluyor ve bu da onu sadece bugünün değil yakın tarihin de en çok engellenen yardım operasyonlarından biri haline getiriyor.”

Yardım ve temel ihtiyaçların kısıtlanması, hayat kurtarıcı ilaçlara, beslenme ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan böbrek hastaları da dâhil olmak üzere Filistinlilerin hayatta kalma mücadelesi vermesine neden oldu.

Pazar günü İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonların “savaşın ileri bir aşaması” kapsamında daha fazla alanı kapsayacak şekilde genişletildiğini duyurdu.

Zamir'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği bir saha turu sırasında yaptığı bu açıklamadan bu yana ordu Gazze'nin farklı bölgelerinde acımasız bir saldırı başlattı.

Filistin Sağlık Bakanlığı son 24 saat içinde 50'den fazla Filistinlinin İsrail tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Arab48 haber ajansına göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanının neden olduğu, depremi andıran hafif sarsıntıların Negev ve işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde hissedildiği bildirildi.

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 54.470'den fazla kişiyi öldürdü, 124.693 kişiyi de yaraladı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum