İsrail Gazze'yi işgal planını 'hava koşulları' nedeniyle erteledi

İsrail Gazze'yi işgal planını 'hava koşulları' nedeniyle erteledi

İsrail'in kuşatma altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik hafta sonu başlatmayı planladığı kara operasyonunun "olumsuz hava koşulları" nedeniyle birkaç gün ertelendiği iddia edildi.

İsrailli askeri yetkililer, operasyonun ilk etapta hafta sonu için planlandığını, ancak pilotların ve insansız hava aracı operatörlerinin karadan girecek güçlere hava koruması sağlamasını zorlaştıracak hava koşulları nedeniyle kısmen (birkaç gün için) ertelendiğini söyledi.

New York Times'a konuşan ve planla ilgili gizli olmayan ayrıntıları açıklayan üç üst düzey İsrailli askeri yetkiliye göre ordu, Gazze'yi işgal etmeye hazırlanırken on binlerce askere Gazze'yi ele geçirme ve kentte yönetimi elinde bulunduran Hamas'ı ortadan kaldırma emri verilmiş durumda. 

Ordu, nihai hedefinin Gazze'yi kontrol eden ve geçen hafta İsrail'de 1300 kişinin ölümüne yol açan saldırılara liderlik eden Hamas'ın üst düzey siyasi ve askeri hiyerarşisini "ortadan kaldırmak" olduğunu belirtiyor. 

Söz konusu harekatın, İsrail'in 2006 yılında Lübnan'a girmesinden bu yana en büyük kara operasyonu olması bekleniyor. 

Üç üst düzey askere göre bu aynı zamanda, İsrail'in 2008'deki Gazze işgalinden bu yana kısa süreliğine de olsa bir toprak parçasını elinde tutmaya çalıştığı ilk operasyon olacak.

İsrailli askeri yetkililer, operasyonun ilk etapta hafta sonu için planlandığını, ancak pilotların ve insansız hava aracı operatörlerinin karadan girecek güçlere hava koruması sağlamasını zorlaştıracak hava koşulları nedeniyle kısmen birkaç gün ertelendiğini söyledi.

Operasyon, İsrail'i hem yer üstünde hem de altı tünellerle dolu bir bölgede aylarca sürecek kanlı bir şehir savaşına sürükleme riski taşıyor. 

Gazeteye göre bu tehlikeli saldırı, iki milyonu aşkın insanın yaşadığı dar ve sıkışık toprak parçasında savaşmayı gerektirdiği için İsrail uzun süredir kaçınıyordu. 

Zira olası bir kara savaşı Hamas'ın aynı zamanda İsrail'i kentte rehin alabileceği anlamına da geliyor. 

İsrailli yetkililer Hamas'ın İsrailli rehineleri öldürebileceği, Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullanabileceği ve bölgeyi bubi tuzaklarıyla donatabileceği konusunda da uyarıyor. 

İsrail'in Hamas'ın kalesi ve Gazze Şeridi'nin kent merkezi Gazze'yi ele geçirmesi halinde ne yapacağı ya da İsrailli yetkililerin Hamas'ın lider kadrosunun yok edileceğini söylerken tam olarak neyi kastettikleri belirsizliğini koruyor. 

Kaynak: Euronews

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.