İsrail güçleri 12 yaşındaki Filistinli çocuğu gözaltına aldı

İsrail güçleri 12 yaşındaki Filistinli çocuğu gözaltına aldı

"Kerim'i uyandırdığımızda korkudan hemen kusmaya başladı"

İsrail askerleri Çarşamba günü işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan bir mülteci kampındaki ailesinin evine baskın düzenledikten sonra 12 yaşındaki Filistinli bir çocuğu gözaltına aldı.

Kardeşi Osman Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, Kerim Gevanmeh adlı çocuğun, ordunun kendisini tutuklamak istediğini fark ettiğinde korkudan kustuğunu söyledi.

Osman, İsrail güçlerinin ailenin Ramallah'ın kuzeyindeki Celazon mülteci kampında bulunan eski evini şafak vakti havaya uçurduğunu söyledi.

Aile kısa süre önce evden taşınmıştı, bu yüzden askerler evde kimseyi bulamayınca Kerim'in babasını aradılar.

Bir subay ona oğlunu derhal teslim etmesi gerektiğini söyledi.

Osman, "Büyük bir şok içindeydik. Annem ağlamaya ve çığlık atmaya başladı" diyor.

"Kerim'i uyandırdığımızda korkudan hemen kusmaya başladı" diye ekledi.

Kerim'in babası çocuğu Ramallah'ın kuzeyindeki gözaltı merkezine götürürken, kısa bir sorgulamadan sonra geri getirmeyi umuyordu.

Ancak askerler çocuğu suçsuz yere alıkoydu ve babasını onsuz eve dönmeye zorladı.

Osman, "O küçük bir çocuk, neyle suçlanabilir ki?, Halen oyuncaklarının yanında uyuyor, büyük bir şok içerisindeyiz" dedi.

Aile, gözaltı nedeninin ordu tarafından açıklanmadığını söylüyor.

Kerim'in dört kardeşi halihazırda İsrail tarafından tutuklanmış durumda. Bunlardan üçü Haziran ayında gözaltına alınmıştı.

Ailenin gözaltına alınan çocuklarından Mutasım 25, Muhammed 23, Mustafa 24 ve Ömer 17 yaşında. (Ömer 7 Ekim'den sonra gözaltına alındı)

"İdarei gözetim"

Dört kardeş de hiçbir sebep gösterilmeksizin İsrail tarafından "idari gözetim" altında tutuluyor. "İdari gözetim" Filistinlilerin hiçbir suçlama ve yargılama olmaksızın yıllarca hapsedildiği kötü şöhretli bir diğer İsrail politikası.

Karim'in gözaltına alınması, İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da eşi benzeri görülmemiş bir tutuklama kampanyası yürüttüğü sırada gerçekleşti.

Aralarında onlarca çocuğun da bulunduğu 3.300'den fazla kişi 50 gün içinde tutuklandı.

7 Ekim'den önce İsrail'in elinde 4.700 Filistinli tutuklu bulunuyordu. Şu an bu rakamın 10.000 civarına yaklaştığı tahmin ediliyor.

180 Filistinli serbest bırakıldı, aynı sürede 200 Filistinli tutuklandı

Son beş gün içinde İsrail ile Hamas arasında yapılan esir takası anlaşması kapsamında 180 Filistinli serbest bırakılmış olsa da, ordu aynı süre içinde yaklaşık 200 kişiyi daha tutukladı.

Serbest bırakılan Filistinliler, son altı hafta içinde İsrailli gardiyanlar tarafından maruz kaldıkları ve şimdiye kadar altı mahkumun ölümüne ve çok daha fazlasının yaralanmasına yol açan işkence ve kötü muamelenin ayrıntılarını kamuoyuna anlatıyorlar.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum