İsrail güçlerinin Gazze kentine yönelik başlattığı yeni saldırıda son durum ne?

İsrail güçlerinin Gazze kentine yönelik başlattığı yeni saldırıda son durum ne?

Çarşamba günü İsrail güçleri Gazze kentinin iki bölgesine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

İsrail güçleri Çarşamba günü, bir çadır kampa düzenlenen ve onlarca kişinin ölümüne yol açan hava saldırısından saatler sonra ve çatışmaların sona erdirilmesi için müzakerelerin yeniden başlayacağı bir ortamda, Gazze'nin kuzey ve orta kesimlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.

Gazze şehrine atılan broşürlerde bu kez sadece belirli bölgelerin değil tüm şehrin tahliyesi için "güvenli rotalar" işaretlendi. İsrail broşürleri sivilleri Gazze Şeridi'nin merkezine giden iki rota üzerinden güneye gitmeye çağırıyor.

Filistinli grup Hamas, İsrail'in yeni saldırısının Salı günü Gazze Şeridi'nde 60'tan fazla Filistinlinin ölümüne yol açtığını ve dokuz aydır devam eden savaşta Çarşamba günü Doha'da yeniden başlayacak görüşmelerle ateşkes sağlanması çabalarını raydan çıkarma tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Filistinli sağlık yetkilileri, hava saldırısının Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusunda yer alan Abassan kasabasındaki bir okulun dışında yerinden edilmiş ailelerin çadırlarını vurduğunu ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 29 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsrail ordusu sivillerin zarar gördüğüne dair raporları incelediğini açıkladı. Olayın, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen baskında yer alan bir Hamas savaşçısını "hassas mühimmatla" vurması sonucu meydana geldiğini iddia etti. Ancak İsrail’in bu tür açıklamaları genellikle gerçeklikten uzak oluyor.

Çarşamba günü İsrail güçleri Gazze kentinin iki bölgesine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Bölge sakinlerine göre askerler bazı bölgelerde ev ev arama yaptıklarını ve tankların birkaç evi bombaladığını söyledi.

Bölge sakinleri, İsrail güçlerinin sahile giden ana yolda devriye gezdiğini, keskin nişancıların halen ayakta olan bazı yüksek binaların çatılarına konuşlandığını ve tankların BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA'nın genel merkezine konuşlandığını söyledi.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada Gazze'de Hamas ve müttefiki İslami Cihad güçlerine karşı operasyonların devam ettiğini ve bu güçlerin UNRWA tesislerini saldırılar için bir üs olarak kullandıklarını iddia etti.

Ordudan yapılan açıklamada, "Sivillerin bölgeden tahliyesini kolaylaştırmak için tanımlanmış bir koridor açıldıktan sonra, ordu birlikleri yapıya hedefli bir baskın düzenledi, yakın çatışmada teröristleri ortadan kaldırdı ve bölgede büyük miktarda silah tespit etti" denildi.

Filistin Kızılayı, Gazze Şehri'nde evlerinde mahsur kalan sakinlerden onlarca umutsuz çağrı aldıklarını ancak bombardımanın yoğunluğu nedeniyle ekiplerinin onlara ulaşamadığını söyledi.

Açıklamada, "Gazze kent merkezinden gelen bilgiler bölge sakinlerinin trajik koşullar altında yaşadığını gösteriyor. İşgal güçleri yerleşim bölgelerini vurmaya ve insanları evlerinden ve sığınaklarından etmeye devam ediyor" denildi.

Hamas ve İslami Cihad'ın silahlı kanatları, savaşçıların bölgede faaliyet gösteren İsrail güçleriyle tanksavar roketleri ve havan bombalarıyla ve bazen de yakın mesafeden çatışmaya girdiğini belirtti.

Gazze'nin merkezindeki El Nuseyrat kampında sağlık görevlileri Çarşamba günü erken saatlerde bir eve düzenlenen hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu altı Filistinlinin öldüğünü, Han Yunus'ta düzenlenen bir başka hava saldırısında ise iki kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını söyledi.

Bölgedeki sağlık yetkilileri, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 38.000'den fazla Filistinliyi katlettiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.